Ljepota i zdravljeSvijet

ISTRAŽIVANJE :29 posto ”preminulih od korone” nije preminulo od korone?

Mnogi preminuli koji se u službenoj statistici broje kao smrtni slučajevi od korone nisu umrli od korone, piše Bild.

Novinari Bilda proveli su istraživanje i sastavili prikaz podataka prikupljenih iz ministarstava zdravstva njemačkih saveznih zemalja koje pokazuju neka jasna odstupanja. Znatan broj ljudi koji su prijavljeni kao preminuli od korone, zapravo nisu preminuli od korone. Taj postotak je posebno visok u Saskoj-Anhaltu. 

Prema izvješću, u Saskoj-Anhaltu je od 1. prosinca 2021. zabilježeno 1.455 smrtnih slučajeva od korone: 935 (64 posto) njih je umrlo od korone. Ali 420 (29 posto) nije umrlo od korone. Za 94 (šest posto) uzrok smrti je nepoznat. Svi ovi slučajevi i dalje su uključeni u statistiku kao smrtni slučajevi od korone, prenosi magazin Fenix

U Bavarskoj službeni udio umrlih od korone koji zapravo nisu umrli od korone bio je jedanaest posto (plus pet posto nepoznatog uzroka smrti), u Falačkom-Porajnju 17 posto, u Donjoj Saskoj deset posto (plus dvanaest posto nepoznat uzrok smrti), u Hessenu sedam posto (plus 18 posto kojima je nepoznat uzrok smrti).

Povezani članci

Prema pisanju BILD-a, neke savezne države poput Hamburga i Tirinške izjavile su da ne prave razliku između onih koji su umrli od korone i onih koji su umrli od posljedica korone, ili da nemaju odgovarajuće podatke.

Na upit novinara Bilda-a, Institut Robert Koch (RKI) nije objasnio koliko je od 115.337 preminulih za koje je prijavljeno da su umrli od korone od početka pandemije zapravo umrlo od korone.

RKI je za Bild objasnio kako je korona uzrok “većine” ovih smrti.

Poznati njemački novinar i autor, kojeg putem društvenih mreža i njegove internetske stranice prate milijuni čitatelja, Boris Reitschuster je na svojoj internetskoj stranici objavio istraživanje Bilda.

Uz to, Reitschuster piše kako je u srijedu (12. siječnja) na tiskovnoj konferenciji on sam zamolio glasnogovornika ministra zdravstva Karla Lauterbacha neka pojasni zašto više od polovine pacijenata koji su prijavljeni kao hospitalizirani od korone nije na bolničkom liječenju na covid odjelima, a što piše Bild pozivajući se na brojke ministarstva zdravstva saveznih zemalja.

Glasnogovornik Karla Lauterbacha Hanno Kautz je odgovorio: “Ne komentiram članke u novinama Bilda, čak i ako ih gospodin Reitschuster citira – napisao je na svojoj internetskoj stranici Reitschuster.

Reitschuster ne odustaje i napominje Kautzu kako nije tražio komentar na članak nego na službene brojke iz Ministarstva zdravstva.

“Koliko pacijenata koji se u bolnicama vode kao oboljeli od korone nije na bolničkom liječenju zbog korone? Kautz je odgovorio: „Ove brojke su u tjednom izvješću RKI-ja. I gospodin Reitschuster to zna i može to potražiti”, piše Reitschuster.

Ali tih podataka nema, piše nadalje Reitschuster i dodaje:

Napisao sam RKI- u: Danas na saveznoj konferenciji za novinare gospodin Kautz je odgovorio na moje pitanje: “Koliko pacijenata koji su prijavljeni kao covid pacijenti su na bolničkom liječenju zbog “korone”?” Ovaj broj se može pronaći u tjednom izvješću RKI-ja. Nažalost, ne mogu pronaći tamo taj broj. Možete li mi dati broj i gdje ga točno mogu pronaći u tjednom izvješću?” Od RKI-ja sam dobio sljedeći odgovor: „Objašnjenja ćete naći u odgovorima na često postavljana pitanja, www.rki.de/covid-19-faq, četvrto pitanje „Kako se izračunava incidencija 7-dnevne hospitalizacije i što treba li se uzeti u obzir pri ocjenjivanju?” Međutim, tu nema brojeva.

Reitschuster kaže kako je njegovo pitanje zapravo ignorirano.

Ignorirani upit glasio je: “ Upitao sam koliko pacijenata deklariranih kao “korona” nije na bolničkom liječenju zbog “korone”. Rekli ste da su ti brojevi u tjednom izvješću RKI-ja. Kako ih tamo nisam našao, pitao sam RKI. Nisam dobio nikakve brojke, samo su dali općenite informacije i referencu na često postavljana pitanja. Zašto RKI, kao vaš autoritet, ne prikuplja ove brojke?”, napisao je Reitschuster koji od nadležnog ministarstva još čeka odgovor na postavljeno pitanje.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
hercegovina.info

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button