Svijet

Inflacija je dovela do rekordnog pada realnih plaća

Odgovor na pandemiju i rat u Ukrajini neminovno je doveo do velike ekonomske krize u cijelom svijetu.

Realne plaće radnika u Velikoj Britaniji pale su u tromjesečnom razdoblju zaključno s lipnjem najsnažnije otkada je ured za statistiku počeo objavljivati podatke.

Od travnja do lipnja plaće su porasle 4.7 posto, objavio je jučer ONS. Inflacija je pak u lipnju dosegnula 9.4 posto, najvišu razinu u 40 godina, a vrhunac bi trebala zabilježiti krajem godine kada bi, kako se očekuje, trebala iznositi 11 posto.

To znači da su realne plaće pale za 4.1 posto, najsnažnije otkada je ONS počeo evidentirati podatke 2001. godine. Službeni podaci također pokazuju da su poslodavci u srpnju zaposlili 73.000 novih radnika, pa je broj zaposlenih porastao na 29.7 milijuna.

“Nezaposlenost je niža nego unatrag gotovo 40 godina”

U drugom tromjesečju stopa nezaposlenosti blago je pak porasla, na 3.8 posto.

“Broj zaposlenih porastao je u drugom kvartalu 2022. godine, dok su stope nezaposlenosti i broj ljudi koji ne rade niti traže posao bili gotovo nepromijenjeni”, rekao je direktor ONS-a za ekonomsku statistiku Darren Morgan.

“Čini se da se ukupan broj radnih sati u tjednu istodobno stabilizirao tik ispod pretpandemijske razine”, dodao je Morgan, a broj nepopunjenih radnih mjesta, iako još uvijek jako visok, pao je prvi put od ljeta 2020.

To bi značilo da poslodavci imaju nešto manje problema s pronalaženjem radnika.

“Današnja statistika pokazuje da je stanje na tržištu rada jako dobro, nezaposlenost je niža nego unatrag gotovo 40 godina”, rekao je ministar financija Nadhim Zahawi.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button