DomovinaLjepota i zdravlje

HUBOL i dalje pokušava ušutkati Lauca?

Gordan Lauc, molekularni biolog i znanstvenik svjetskog glasa, u središtu je pozornosti i napada HUBOL-a zbog svojih stavova u vezi s pandemijom koronavirusa. Njegov Facebook profil je jedan od najkomentiranijih u Hrvatskoj. To je zasmetalo Faktograf koji ga na razne načine pokušava cenzurirati ali i Andreju Plenkoviću koji ga je nedavno izbacio iz Znanstvenog savjeta Vlade RH .

Lauc na Facebooku prenosi znanstvene radove na temu širenja i suzbijanja infekcije covidom-19, a znanost baš i ne ide na ruku onima koji zagovaraju uvođenje društvene segregacije po pitanju cijepljenja. Plenkoviću to nije odgovaralo pa je mislio da će riješiti “problem” ako ga izbaci iz savjeta, no to je Laucu samo povećalo broj pratitelja.

HUBOL (Hrvatska udruga bolničkih liječnika) je u više navrata anonimnim (nepotpisanim) pamfletima na Facebooku tražila od Vlade da prestane slušati Lauca. Pritom su ga prozivali da odbija ljude od cijepljenja i da je odgovoran za umrle s covidom.

Lauc se danas oglasio po pitanju HUBOL-a u objavi na Facebooku što je rezultiralo novim napadima sa strane HUBOL-a na koje je reagirao Lauc.

”Čini se da neki pojedinci koji pišu u ime HUBOL – Hrvatska udruga bolničkih liječnika vode pravi ‘križarski rat’ protiv mene.U više su se navrata pokazali neučinkoviti u pitanju pandemije, što su potvrdili i brojni apeli samih liječnika. Jedina svrha njihovih objava je braniti trenutnu upravu udruge, a zapravo su bez stvarnog dodira s pacijentima, kao i onim liječnicima koji su 24 sata na terenu.Znači li to da će na svaku moju objavu reagirati na ovaj način, izvrćući me javnom linču?Nitko ne tjera ljude da čitaju moje objave, ili mi daju potporu, kao i kritiku. Prema tome svatko će u ovom kaosu komunikacija znati odrediti kome vjeruje i zašto vjeruje.

Način na koji s visoka poručuju da se ”vratim glikanima” nedopustiv je, jer bi to značilo da kao profesor i znanstvenik nemam pravo komentirati stvari koje se tiču zdravstva i znanosti. Nije upravni odbor HUBOL-a taj koji ima pravo ograničavati nas znanstvenike u promišljanjima, niti nam cenzurirati javno djelovanje. Bilo bi puno učinkovitije da se bave temeljnim problemima svojih djelatnika u sustavu koji ”šteka” zbog pogrešne organizacije, kao i postavljanja prioriteta.

Posebice zahvaljujem HUBOL-u na komunikaciji ispod svake profesionalne, ali i ljudske razine, ali ovo nije prvi puta da podcjenjuju inteligenciju građana. Možda bi bilo dobro da pročitaju što im u komentarima poručuju kako “obični ljudi”, tako i njihovi članovi.Umjesto njihovih pamfleta, bolje pročitajte moja razmišljanja o pandemiji koja je danas objavilo sarajevsko Oslobođenje.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button