Domovina

HEROJI SE NIKAD NE ZABORAVLJAJU

SKANDAL U VINKOVCIMA: Plenkovićevo osiguranje, po nalogu lokalnog HDZ-a, zabranilo je ulazak na svečanost povodom Dana grada obitelji junaka Domovinskog rata – Andrije Andabaka?!

Andriju Andabaka su suborci nazvali “lovcem na tenkove” jer je osobno uništio nevjerojatnih trideset neprijateljskih tenkova, oklopni transporter i jedno borbeno vozilo.

Zbog svojih uspjeha postao je slavan i pozvan je čak i u Banske dvore kod predsjednika Franje Tuđmana, gdje su ga ugostili i generali Anton Tus i Janko Bobetko.

Andabak je rođen u Splitu, ali je odrastao i živio u Nuštru, a i branio ga je u Domovinskom ratu. Rukovati s protuoklopnim naoružanjem naučio je kao ročnik JNA u Makedoniji, gdje je radio s raketama 9M14 Maljutka. Kad je počeo Domovinski rat, prijavio se kao dragovoljac i već je 28.09.1991godine uništio prvo oklopno vozilo.

Usporio je neprijateljsko napredovanje na Nuštar uništivši dva tenka. Nakon 15 uništenih oklopnih ciljeva postao je čuven po svojoj preciznosti, ali nadasve herojstvu.

Nastavio je s uspjesima u uništavanju tenkova, tako da je 10. travnja 1992. godine uništio već svoj 31. cilj – tenk tipa M-55. Sve svoje pogotke, Andabak je uredno bilježio.

Na žalost, poginuo je 07. 07. 1992. godine u Bosanskoj Posavini, prethodno uništivši i 32. cilj – tenk tipa T-84. Posmrtno je unaprijeđen u čin pukovnika.

Hrvat koji voli svoju domovinu danas se treba crveniti od srama pred poginulim braniteljima, a posebno pred herojem iz Nuštra Andrijem Andabakom, gromovnik sveti Ilija treba pustiti gromove i sijati munjama nad ovim gradom kojim je zavladala korupcija i sitni interesi.
Gradom koji je u Domovinskom ratu ostao nepokoren, ali ga je pokorio zidar, proizašao iz kuhinje Vladimira Šeksa, pred kojim su mnogi Vinkovčani pognuli glave kako bi se zaposlili ili ostvarili neke druge beneficije za sebe.

Naime, Vinkovci su na blagdan svetog Ilije slavili Dan grada, u novootvorenim prostorima Gradske knjižnice održana je svečana sjednica kojoj je prisustvovao premijer Andrej Plenković s vinkovačkom političkom svitom. Slavili su oni koji su pobjegli iz napadnute Hrvatske, koji su u nekad bogati grad dolazili ranim jutarnjim vlakovima iz sela u srednju školu i grijali se na željezničkom kolodvoru, dok je obitelj poginulog heroja Andrije Andabaka ostala zaustavljena Plenkovićevim osiguranjem .

Iako najavljena udovica legende obrane Nuštra, Vinkovaca, Bosanske Posavine, Slavonije i Hrvatske, pukovnika Andrije Andabaka, gospođe Nade i njihov sin Stjepan nisu mogli ući u zgradu knjižnice na svečanu sjednicu Gradskog vijeća jer im je zabranilo Plenkovićevo osiguranje i policija. I dok su mnogi Vinkovčani bez legitimiranja mogli ući u knjižnicu na proslavu, gospođa Nada i Stjepan Andabak ostali su pred vratima.

Zbog zabrane ulaska na proslavu obitelji heroja Domovinskog rata, svaki normalan Hrvat trebao bi se zasramiti i duboko pognuti glavu zbog nepravde učinjenom čovjeku koji je Vinkovce obranio iz Nuštra uništivši 30 tenkova i dva oklopna vozila. Andabaka zasluženo nosi ime “lovca na tenkove” dok njegova obitelj nezasluženo ne može slaviti slobodu.

Kao i svugdje, fukare koje su znale iskoristiti trenutak, bile su i tu. Jedan od njih bio je Tomislav Čuljak koji je živio u Ceriću, a u Vinkovcima je završio školu za zidara. Danas neki tvrde kako je išao u građevinsku školu, no oni koji su tada živjeli u Vinkovcima znaju da u to vrijeme u ovom gradu nije postojala građevinska škola.

Sela Vukovarsko-srijemske županije sve su pustija, a nevrijeme koje ih je poharalo razotkrilo je u svojoj tuzi koliko je očeva i majki ostalo samo. Stajali su ispred kuća razotkrivenih krovova i nemoćno plakali. Plakali su od nemoći i oni kojima su krovovi u obnovi bili pokriveni crijepom koji se sad više ne proizvodi. Glupost kakva se u svijetu ne vidi i ne čuje, dok je u ovom nekad bogatom kraju očito normalna.

I dok premijer otvara knjižnicu i dok po tko zna koji put s lokalnim HDZ-om ponižava branitelje, taj isti Slavonac koji je dopustio da ga vodi zidar bez karizme, pita se što će kada mu eutanaziraju još i svinje od kojih žive i uzgajivači i oni kojima je jedini izvor prihoda prerada i prodaja kulena, kulenove seke, kobasice, šunke i slanine.

Slavonac je pognuo glavu što se nikad u povijesti dogodilo nije. Svojom šutnjom i pognutom glavom dozvolio je da mu rasele djecu i dovedu Nepalce, unište egzistenciju, daju rasprodati zemlju, da mu u lice pljunu nepoštovanjem heroja koji su za dom pali, da mu se Srbin koji ga je protjerao, silovao, tukao, smije i skriva istinu o njegovim mrtvima, da odlučuje u njegovo ime, da ga Hrvat pokrade.

Izvor: Dnevnik Branitelja

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button