Svijet

Henry Kissinger: Snovi o razbijanju Rusije mogli dovesti svijet u katastrofu

“Raspad Rusije ili uništenje njezine sposobnosti za stratešku politiku moglo bi pretvoriti njenu teritoriju, koja se proteže kroz 11 vremenskih zona, u vakuum oko kojega bi se borilo”

Ruska agresija na Ukrajinu uvela je Europu u novi veliki kontinentalni rat. Rat prijeti eskalacijom na razinu novog svjetskog oružanog sukoba. Mnogi analitičari se slažu da bi nedavni napad HIMARS-ima na ruske ročnike u spavaonicama daleko od linije sukoba, mogao biti jedan od okidača daljnje eskalacije rata.

Približava se vrijeme za dogovor o miru u Ukrajini kako bi se smanjio rizik od novog svjetskog rata. A snovi o razbijanju Rusije mogli bi izazvati nuklearni kaos, smatra iskusni američki diplomat Henry Kissinger, piše oslobodjenje.ba

Kissinger je arhitekt hladnoratovske politike prema Sovjetskom Savezu dok je bio državni tajnik u mandatu predsjednika Richarda Nixona i Geralda Forda. On se sastao s Vladimirom Putinom više puta otkako je 2000. Putin postao predsjednik Rusije.

Ukrajina želi u NATO – Kissinger podržava povezivanje

Sukobu u Ukrajini, koji je započeo ruskom invazijom 24. veljače, ne nazire se kraj. Do sada su poginuli deseci tisuća ljudi, a milijuni su morali pobjeći iz svojih domova.

Rusija kontrolira oko petine Ukrajine

Moskva traži da Kijev prizna aneksiju južnih i istočnih dijelova Ukrajine. Ukrajina poručuje da svi ruski vojnici moraju napustiti njen teritorij, uključujući Krim, koji je Rusija anektirala 2014. godine.

Kijev je podnio zahtjev za ulazak u NATO nakon što je Moskva u rujnu anketirala ukrajinske regije.

“Približava se vrijeme da se gradi na strateškim promjenama koje su već postignute i da ih se integrira u novu strukturu. Sve to u cilju ostvarenja mira putem pregovora”, ustvrdio je Kissinger u članku za časopis The Spectator. “Mirovni proces trebao bi povezati Ukrajinu s NATO-om, kako god to bilo izraženo. Alternativa neutralnosti više nema smisla”, dodao je Kissinger u članku pod naslovom “Kako izbjeći novi svjetski rat”.

Kissinger je podsjetio da je u svibnju predložio prekid vatre po kojem bi se Rusija povukla na linije prije invazije 24. 2., dok bi se o Krimu “pregovaralo”.

Sukob na istoku Ukrajine počeo je 2014., nakon što je proruski ukrajinski predsjednik srušen Majdanskom revolucijom, pa je Rusija nakon toga anektirala Krim.

Što kaže direktor CIA-e?

Direktor CIA-e William Burns rekao je u nedavnom intervjuu da premda većina sukoba završi pregovorima, ocjena je CIA-e da Rusija još i ne pomišlja ozbiljno na prave pregovore o okončanju rata.

Kissinger je sugerirao da, pokaže li se povratak na status quo iz 2014. nemogućim, opcija bi mogli biti međunarodno nadgledani referendumi na područjima koja je Rusija anektirala.

Putin tvrdi da je “posebna vojna operacija” u Ukrajini prijelomni trenutak u kojem je Rusija napokon pružila otpor Zapadu, predvođenom SAD-om, koji želi iskoristiti raspad Sovjetskog Saveza 1991. i uništiti Rusiju.

Ukrajina i Zapad smatraju da Putin nema opravdanja za imperijalistički okupacijski rat.

Kissinger: Ne postoje želje da se Rusija raspadne kao država

Kissinger je upozorio da bi želje da se Rusiju učini “nemoćnom” ili da se ona raspadne mogle izazvati kaos. Ni Ukrajina ni bilo koja zapadna država to ne zagovaraju.

“Raspad Rusije ili uništenje njezine sposobnosti za stratešku politiku moglo bi pretvoriti njenu teritoriju, koja se proteže kroz 11 vremenskih zona, u vakuum oko kojega bi se borilo”, smatra Kissinger.

“Njena konkurentna društva mogla bi odlučiti riješiti svoje sporove nasiljem. Druge zemlje mogle bi pokušati proširiti svoje pretenzije silom. Sve te opasnosti produbile bi tisuće nuklearnih bojnih glava koje čine Rusiju jednom od dviju najvećih nuklearnih sila”, upozorio je Kissinger.

Izvor: narod.hr

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button