Domovina

Gradonačelniku Rijeke smeta istina: “Maknite serijal”Fiume crno-crveno Rijeka”

Riječki gradonačelnik Marko Filipović u utorak je u priopćenju za javnost zatražio ispriku HRT-a zbog emitiranja dokumentarnog serijala “Fiume crno-crveno Rijeka”, ocjenjujući  da je uspio uvrijediti i povrijediti veći broj građana Rijeke te njega osobno.

Filipović je od HRT-a zatražio da taj serijal ukloni i iz rubrike “Dokumentarne serije” u javno objavljenoj videoteci HRT-a jer, kako ističe “vrvi brojnim samoprozvanim „stručnjacima“ i  neutemeljenim tezama koje vrijeđaju građane Rijeke svih nacionalnih pripadnosti što znači da se tu ne radi ni o kakvom dokumentarizmu nego o čistoj provokaciji u šest koraka”.

“O autorskoj ideji ovog serijala, koja je očito bila prožeta samo nesnošljivošću prema Rijeci i građanima Rijeke, nemam što posebno reći jer vjerojatno svatko može HRT-u ponuditi scenarij, sinopsis i ideju, a na Povjerenstvu HRT-a je da izabere ili ne izabere financirati ponuđeno. I stoga ogromna odgovornost za cijeli ovaj uradak leži na HRT-u kao nacionalnoj javnoj televiziji”, istaknuo je gradonačelnik Rijeke.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina je prije dva dana također reagirao na taj serijal, koji je, kako je ocijenio “dopustio da se selektivnim čitanjem prošlosti našeg grada instrumentaliziraju događaji iz 20. stoljeća što dovodi do grubog falsificiranja povijesti”.

Očito ovom dvojcu u ovom filmu smeta što je komunistički totalitarni režim prikazan u negativnom kontekstu i što su prikazani zločini tog režima koji su počinjeni nad građanima Rijeke.

Dokumentarni serijal “Fiume crno – crveno Rijeka” (F.C.C.R.), scenarista i redatelja Vanje Vinkovića, u šest nastavaka prikazuje riječku i hrvatsku povijest kroz različite totalitarne poretke dvadesetog stoljeća. Nastao je u produkciji Istra filma za HRT. U serijalu kao sugovornici sudjeluju vrsni hrvatski, talijanski, austrijski i engleski stručnjaci s različitih društvenih područja, a prikupljena su i dragocjena svjedočanstva ljudi koji su bili izravni sudionici povijesnih zbivanja u Rijeci i čija su osobna iskustva – izgovorena iskreno i cjelovito, sada trajni vjerodostojni podsjetnik na prošla vremena. – Hina

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button