Domovina

Dr. Vukušić stao u obranu dr. Lauca i žestoko napao vodstvo Hrvatske liječničke komore

Od zabrane sloboda medija o kojoj se naveliko piše i priča ovih dana jedino je gora zlouporaba medija u svrhu oblikovanja javnog mijenja.

Hrvatska liječnička komora krajem srpnja zatražila je od predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, da razriješi prof.dr.sc. Gordana Lauca, molekularnog biologa, s mjesta člana Znanstvenog savjeta Vlade Republike Hrvatske. No, u petak u popodnevnim satima poslali su zahtjev svim medijskim kućama u kojemu ponavljaju napisano u srpnju.

Na društvenim se mrežama otvorila velika rasprava, a Laucovi simpatizeri smatraju kako je ovdje riječ o pokušaju ”miniranja” znanstvenika, inače vlasnika tvrtke Genos, dva dana uoči gostovanja u iznimno gledanoj emisiji ”Nedjeljom u dva”, autora i voditelja Aleksandra Stankovića

O ovom se slučaju, ali podsjećajući i na netransparentno djelovanje HLK oglasio i psihijatar s Klinike za psihološku medicinu KB Zagreb, dr. Herman Vukušić, koji je solidarno pružio potporu dr. Laucu.

Vukušićevu objavu prenosimo u cijelosti:

”ZAUSTAVITE LAUCA!

KAŽE HLK…..

Od zabrane sloboda medija o kojoj se naveliko piše i priča ovih dana jedino je gora zlouporaba medija u svrhu oblikovanja javnog mijenja.

Tako je danas, svim medijima upućen dopis moje ‘vrle” cehovske udruge, Hrvatske liječničke komore, kojim se od Vlade RH traži isključenje prof.dr.sc. Gordana Lauca iz Znanstvenog savjeta.

Pored opskurnog doba dana kada je dopis poslan (petak nakon radnog vremena, početak vikenda, sve su redakcije gotovo prazne – bravo Aleks!), više je nego upadljiv tajming zahtjeva, dva dana prije nego što će prof. Lauc gostovati kod Aleksandra Stankovića, Nu2, emisiji koju u pravilu po epizodi gleda milijun ljudi.

Prof. Lauca tako moja ‘vrla’ Komora između ostaloga optužuje za ‘nestručno javno tumačenje problema iz usko medicinskog područja’, ‘nepoštivanje znanstveno dokazanih činjenica’, ‘stvaranje zbrke u javnom prostoru’, ‘destrukciju interesa javnog zdravstva’, ‘davanje kontradiktornih poruka’, itd., itd., itd.

Na koncu su još prof. Lauca prozvali i nadriliječnikom:

‘Prof. Lauc, koji nije liječnik, u svojim istupima dijeli konkretne zdravstvene savjete građanima, kao npr. o poželjnosti zaražavanja, što se može tumačiti kao ulazak u područje nadriliječništva’.

Kao član HLK u potpunosti se protivim ovakvom pokušaju ograničavanja iznošenja stavova i javnog djelovanja jednog svjetski uglednog znanstvenika, a isto bih reagirao da je HLK iz Znanstvenog savjeta pokušala izbaciti bilo koga drugog.

Ovakav pokušaj cenzure javnog znanstvenog prosvjećivanja nezapamčen je u modernoj Hrvatskoj, a Komora je najsmješnija kada prof. Laucu podmeće ‘nadriliječništvo’.

To kažem jer se gotovo ista ekipa koja danas proziva prof. Lauca svojim dopisom DORH-u od 26. listopada 2018. godine na upit o EKLATANTNOM nadriliječništvu Jadranke Škarice (koja se LAŽNO predstavljala kao liječnik i psihijatar) očitovala kako dotična nije upisana u Imenik liječnika HLK i stoga nije pod ingerencijom Komore!

Pa, što će na ove skandale sada odgovoriti predsjednik HLK s faraonskim ovlastima?

Vjerojatno ništa što bi izašlo iz dobro uhodane ‘šprance’ praznih fraza”. napisao je dr. Herman Vukušić.

U nastavku pogledajte izjave Gordana Lauca koje su možda razlog i povod za ovakav zahtjev od liječničke komore:

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button