Domovina

Čović zna da od izbornog zakona nema ništa, ide se u organizaciju hrvatskog entiteta?

Ne može se reći da hrvatska politika s obje strane granice nije pokušala sve kako bi se postigao dogovor na nivou Federacije oko novog izbornog zakona, međutim s druge strane vođa pregovaračkog bošnjačkog tima  Bakir Izetbegović uporno izbjegava dogovor izmišljajući sto razloga kako bi imao bar neko opravdanje pred domaćom javnosti kao i pred međunarodnom zajednicom.
Vidljivo je da se od sarajevskih pregovora po pitanju izbornog zakona ne događa gotovo ništa jer je sasvim jasno da novi izborni zakon za bošnjačku politiku nije opcija a Hrvati su se po svemu sudeći već ‘pomirili’ s tim da moraju pronaći drugo rješenje za potpunu ravnopravnost sa druga dva naroda u BiH.

Hrvatska politika u BiH je apsolutno svjesna političke situacije u zemlji, situacije koja prijeti totalnim raspadom sustava i sasvim sigurno će morati pokušati spasiti BiH od bošnjačkog nacionalizma i nerazumijevanja.

Također, sigurno je da spašavanje BiH mora ići kroz reorganizaciju države i formiranje većinski hrvatskog entiteta što bi zapravo dovelo do relaksacije teške političke krize koja godinama opterećuje ovu zemlju.

Naravno, rigidno unitarističkim strankama se takav rasplet neće nimalo svidjeti no to bi trebao biti njihov problem. Kako smo već izvještavali na našim stranicama, formiranje entiteta bi trebalo biti uz pomoć poznatih pravnih međunarodnih eksperata koji bi mogli pred međunarodnim sudovima osporiti moguće tužbe podnesene na osnovu formiranja entiteta.

Informacije iz HNS-a kažu da je pokušano doista sve kako bi se kroz novi izborni zakon pokušalo ispraviti ono što čini nepravdu prema hrvatskom narodu, no sada je više nego jasno da bošnjačka politika nikad neće pristati na ravnopravnost Hrvata u Federaciji BiH. Slijedom tog Hrvatima ne preostaje ništa nego reorganizacija političkog sustava.

Naravno postavlja se pitanje koliko je to sve u skladu sa Ustavom BiH, no ako međunarodni sudovi dokažu da se Hrvatima sustavno krše politička prava koja pripadaju konstitutivnom narodu onda ne bi trebalo biti većih problema oko uspostave entiteta koji će sigurno već u prvi mah poduprijeti barem 5 ili 6 članica Europske unije, s tim što bi prvi korak ipak bio formiranje zajednice županija sa hrvatskom većinom.

Kako je već poznato HNS je u veljači na svojem izvanrednom zasjedanju donio odluke koje su obvezujuće za sve hrvatske stranke i zastupnike na svim nivoima vlasti. Odluke iz deklaracije HNS-a bi se trebale provesti u slučaju nedonošenja novog izbornog zakona.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button