Domovina

Čović: Očekujem da Schmidt završi proces izmjena Izbornog zakona

Lider HDZ-a Dragan Čović u petak je u Vitezu, na dvodnevnoj klauzuri HDZ-a BiH, izjavio da će ta stranka, odnosno HNS biti uvjerljivi pobjednici izbora 2022. godine.

Stranka je definirala i izborni program će biti predstavljen do 2. rujna, a koji je Čović nazvao vrhunskom europskom politikom.

 – Opredijelili smo se za jasan, moderan, politički nastup. Tako želimo izbjeći bilo kakvu retoriku. Ne želimo pasti u napast da odgovaramo na izazove koji nam se često šalju. Naša kampanja će biti vrh europske politike što se tiče komunikacije i izričaja koji će do kraja biti afirmativan.

Vjerujemo da možemo prezentirati jasnu viziju svoje domovine BiH, kao dijela euroatlantskog projekta. Stoga vjerujemo u dobar rezultat. Vjerujem da ćemo odmah nakon izbora krenuti u jasne političke dogovore oko uspostave vlasti s partnerima –  rekao je Čović.

On je podsjetio na 2018. godinu koja je za ovu stranku bila povijesna po broju osvojenih glasova. Naglasio je da je u ovom izbornom ciklusu cilj da se te brojke nadiđu.

Kad su u pitanju izmjene Izbornog zakona BiH, ali i nedavni istupi visokog predstavnika Christiana Schmidta, Čović je kazao kako HNS neće odustati od teritorijalne reorganizacije ako ne bude “potpune ustavne ravnopravnosti i legitimnog predstavljanja”.

 – Bilo je razgovora sa svim relevantnim parlamentarnim strankama, ali ni izbliza ono što se očekivalo. Kad nismo uspjeli s klasičnim pregovaračkim procesom, jasno nam je bilo po izjavama dužnosnika iz Sarajeva da je njihova strategija bila gubiti vrijeme da se održi status quo. Poslali smo pisma i razgovarali sa svim predstavnicima međunarodnih institucija, ali i predstavnicima OHR-a.

Iznijeli smo naše stajalište oko toga kako treba zaštititi poziciju Ustava BiH, time i ulogu hrvatskog naroda kao jednakopravnog konstitutivnog naroda. Ja nisam pobornik da međunarodna zajednica nameće bilo koje rješenje. BiH na svom europskom putu mora sama donositi odluke u svojim institucijama izvršne i zakonodavne vlasti. Međutim, ako je visoki predstavnik u zadnja dva mjeseca dva puta intervenirao u Izborni zakon, onda očekujem da taj proces i završi i tu se ne želimo uplitati – poručio je Čović.

Izvor: Youtube

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button