Domovina

BIVŠA POLITIČKA ZATVORENICA MIRNA SUNIĆ PROTIV UDBAŠKIH PROGONITELJA: “Nobila i Ličinu trebalo je lustrirati, takvi u Njemačkoj ne mogu biti odvjetnici i novinari!”

U emisiji Bujica gostovala je bivša politička zatvorenica MIRNA SUNIĆ – ŽAKMAN.

“Deset mjeseci provela sam u komunističkom zatvoru, zbog običnog pisma! Progonio me tužitelj Anto Nobilo, a nakon izricanja presude tražio je još veću i okrutniju kaznu!” rekla je Mirna Sunić.

MIRNIN OTAC – MIRKO SUNIĆ, DOBIO JE ČETIRI GODINE ZATVORA ZBOG TOGA ŠTO JE SURAĐIVAO S KUŠANOVIM ČASOPISOM ‘NOVA HRVATSKA’ KOJI JE IZLAZIO U LONDONU:

“Oca mi je UDBA-i prijavio Đorđe Ličina! Tata je napisao pismo Vjesniku i prigovorio da se ne slaže s Ličininim napadima na Amnesty International… Već sutradan je po njega došla komunistička milicija!”

LIČINA JE BIO ZADUŽEN ZA IZVJEŠTAVANJE S PROCESA PROTIV MIRKA I MIRNE SUNIĆ: “U Vjesniku je po nalogu UDBA-e pisao članke protiv moje obitelji i stvarao atmosferu linča!”

NOVINAR KOJI JE PROZIVAO AMNESTY INTERNATIONAL S KOMUNISTIČKIH POZICIJA, DANAS PRIMA HONORAR OD LISTA KOJI FINANCIRA VLADA RH: “Đorđe Ličina je danas suradnik Pupovčevih Novosti, a za uglednu međunarodnu organizaciju za ljudska prava – Amnesty International, pisao je osamdesetih da nastupa s buržujskih pozicija i ima antikomunistički karakter!”

MILIJUNI IZ PRORAČUNA SINU UDBAŠKOG HUŠKAČA, A HRVATSKI UZNICI NEMAJU NI ZA GRIJANJE: “Đorđev sin – Peđa Ličina dobio je od Nine Obuljen 3 milijuna i 200 tisuća kuna za film ‘Posljednji Srbin u Hrvatskoj’, a mi u sjedištu HDPZ-a nemamo novca ni za grijanje!” rekla je Sunić.

Vlada Andreja Plenkovića još od 2017. godine opstruira projekt Memorijalnog centra hrvatskih političkih zatvorenika – izjavila je u Bujici, na Z1 televiziji, Mirna Sunić – Žakman, bivša politička zatvorenica, koja je kao djevojka od 30 godina zbog “neprijateljskog djelovanja protiv SFRJ” završila u strogom ženskom zatvoru u Požegi: – U Budimpešti postoji Muzej žrtava komunizma, sličnih ustanova ima u svim bivšim komunističkim državama, osim u Hrvatskoj i Sloveniji!

“Krimen” mlade profesorice njemačkog jezika, koju je sredinom osamdesetih progonio komunistički tužitelj Anto Nobilo, a osudio sudac Ivan Protković, bilo je pismo koje je prilikom pretresa na granici kod nje pronašla komunistička milicija, kada je putovala za Trst… U kuverti je bio članak za ‘Novu Hrvatsku’, kulturni časopis koji je u Londonu izdavao Jakša Kušan i za koji su pisali mnogi ugledni hrvatski intelektualci.

Izvještavajući sa suđenja Mirku i Mirni Sunić, Đorđe Ličina je po nalogu UDBA-e u Vjesniku napisao: “Na nedavnom suđenju Mirku Suniću i njegovoj kćerki Mirni, objelodanjena je prepiska osuđenih Sunića (Zagreb) s Jakšom Kušanom (London), već davno dokazanim neprijateljem naše zemlje, inače glavnim urednikom proustaškog lista ‘Nova Hrvatska’ i vjernim slugom raznih obavještajnih službi…”

“Kod nas su udbaši na vlasti i prestižnim pozicijama, a borci za Hrvatsku, branitelji, kao i mi koji smo za nju robijali – marginalizirani,” tužno je konstatirala gospođa Sunić: “Naša su djeca napustila Domovinu, a njihova dobila važne funkcije u državnom aparatu!”

Unatoč nepravdi, opet bih sve ponovila i Hrvatsku nikada neću prestati voljeti, to je moja zemlja – sa suzama u očima, ponosno je rekla Mirna Sunić, članica Upravnog odbora HDPZ-a.

Hrabra žena koja je zbog svojih političkih uvjerenja u zatvoru provela skoro godinu dana, danas uživa veliki ugled u internacionalnim krugovima pa je izabrana u predsjedništvo InterAsso-a, Međunarodne asocijacije žrtava komunizma iz postkomunističkih zemalja.

DOSSIER LIČINA: Bujica je u petak navečer objavila dijelove opsežnog dossiera kontroverznog Đorđa Ličine, nekadašnjeg novinara Vjesnika, koji je po nalogu UDBA-e pisao protiv hrvatskih političkih emigranata! Današnji suradnik Pupovčevih Novosti tijekom jugo-komunističke strahovlade posebno se istaknuo huškanjem na pripadnike Bugojanske grupe, kao i prorežimskim izvještavanjem s montiranih političkih procesa. Osim sa suđenja obitelji Sunić, Ličina je u suradnji s UDBA-om pratio i zadarski proces, koji je protiv članova HORA-e vođen 1974. godine, kada su šesnaestorica hrvatskih domoljuba osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne – pod optužbom da su u suradnji s emigrantskim HRB-om radili na rušenju Jugoslavije i stvaranju samostalne države Hrvatske!

U dokumentima koji su po prvi puta objavljeni u televizijskom eteru, Đorđe Ličina priznaje da je surađivao s bivšom Službom državne sigurnosti!

“Službenom milicijskom poštom, odnosno posebnim kurirom, šaljem vam dvije interne informacije o suđenju u Zadru,” napisao je kontroverzni Ličina u pismu direktoru Vjesnika Marinku Gruiću:

“Moram vam reći da je suđenje korektno i da teče upravo onako kako se to želi…”

U pismu iz studenog 1974. godine, Đorđe Ličina doslovce navodi: “Jozo Petričević i ja smo u stalnoj vezi s drugovima iz Sekretarijata za informiranje, a povremeno kontaktiramo i sa Službom državne sigurnosti, oni su nam ustupili svoj specijalni telefon, a povremeno se služimo i njihovim informacijama.”

Unatoč opsežnoj dokumentaciji koja dokazuje da je Đorđe Ličina bio suradnik UDBA-e, urednik Bujice nedavno je osuđen zbog toga što ga je nazvao “udbašem” i mora mu isplatiti odštetu za “duševne boli” od čak 28.000 kuna! Voditelj je ironično pozdravio “nelustrirane suce koji mu nisu dali niti priliku da iznese svoju obranu” i poručio Ličini da će se “tek sada pozabaviti njegovim likom i djelom” te nastaviti razotkrivati “nedjela koja je udbaško piskaralo počinilo u suradnji sa zloglasnom komunističkom tajnom policijom”…

CIJELU EMISIJU POGLEDAJTE U NASTAVKU:

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button