Svijet

Situacija došla do točke usijanja – je li američka vojna vježba namjerna provokacija?

Američka administracija kao da je namjerno odlučila eskalirati sukobe u svim svjetskim kriznim žarištima.

Na granicama Sjeverne Koreje već danima američka vojska zajedno sa južnokorejskom vojskom izvodi vojne vježbe.

Sjeverna Koreja je kao odgovor ispalila nekoliko projektila od kojih je jedan pao u teritorijalno more Južne Koreje. Južna Koreja je kao odgovor ispalila nekoliko projektila u smjeru sjevera. A Amerikanci su odlučili ne samo nastaviti vojne vježbe, nego ih i – produžiti, eskalirajući time situaciju do usijanja.

Sjeverna Koreja upozorila je Južnu Koreju i Sjedinjene Države da bi njihova odluka o produljenju zajedničkih vojnih vježbi “Vigilant Storm” gurnula napetosti u “nekontroliranu fazu”, izvijestili su južnokorejski mediji.

Pjongjang je osudio kao “vrlo opasnu” odluku Washingtona i Seula u četvrtak da produže svoje vježbe kao odgovor na sjevernokorejsko lansiranje balističkih projektila, uključujući navodni interkontinentalni balistički projektil (ICBM), ranije tog dana.

Pak Jong-chon, tajnik Centralnog komiteta vladajuće Radničke stranke Sjeverne Koreje, upozorio je to u izjavi koju su prenijeli državni mediji, izvijestila je južnokorejska novinska agencija Yonhap.

“Prijavljeno je da su SAD i Južna Koreja odlučile produžiti kombiniranu zračnu vježbu Vigilant Storm”. Ovo je rekao tajnik stranke u izjavi koju je prenijela Korejska središnja novinska agencija.

“To je vrlo opasan i pogrešan izbor”, rekao je, prenosi Yonhap.

“Neodgovorna odluka SAD-a i Južne Koreje gura sadašnju situaciju, uzrokovanu provokativnim vojnim akcijama savezničkih snaga, u nekontroliranu fazu”, dodao je.

Vježbe Vigilant Storm – koje su počele u ponedjeljak i trebale završiti u petak – uključuju oko 240 borbenih zrakoplova i drugih vojnih zrakoplova koji provode oko 1600 zajedničkih misija. Zračne vježbe uslijedile su nekoliko dana nakon što je južnokorejska vojska završila 12-dnevne terenske vježbe Hoguk 22, u kojima je sudjelovao neobjavljen broj američkih vojnika.

SJEVERNA KOREJA LANSIRA BALISTIČKE RAKETE

U priopćenju ranije tog dana, južnokorejska vojska rekla je da su se SAD složile produžiti Vigilant Storm zbog “nedavnih provokacija” Sjeverne Koreje.

Načelnik Združenog stožera južnokorejskih oružanih snaga Kim Seung-kyum i načelnik američkih snaga u Koreji Paul LaCamera također su održali virtualni sastanak i ponovno potvrdili svoju predanost “jačoj kombiniranoj obrani”, navodi se u priopćenju.

Sjeverna Koreja je dugo osuđivala zajedničke vojne vježbe između SAD-a i Južne Koreje kao probu za invaziju i upozoravala je na “snažne naknadne mjere” ako se vježbe zračnog ratovanja nastave ovaj tjedan.

Ranije u četvrtak, Sjeverna Koreja lansirala je tri balističke rakete, uključujući navodno ICBM. Lansiranje je uslijedilo nakon što je Sjeverna Koreja u srijedu ispalila najmanje 20 projektila, najviše u jednom danu, uključujući i onaj koji je prvi put pao na obalu Južne Koreje.

Seul je odgovorio slanjem borbenih zrakoplova da ispaljuju projektile zrak-zemlja u vodu sjeverno od svoje granice.

Uz lansiranje projektila, Pjongjang je usvojio eskalirajuću nuklearnu doktrinu koja dopušta preventivne nuklearne napade tijekom niza labavo definiranih kriznih situacija.

Južna Koreja i SAD osudili su lansiranja u četvrtak, a Washington je pozvao sve nacije da provedu sankcije Sjevernoj Koreji zbog kršenja rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda koje zabranjuju rakete i nuklearne pokuse.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
Logično

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button