Uncategorized

Banožić: Hrvatska nabavlja francuske protuzračne sustave

Petnaest ministara obrane država članica NATO-a potpisali su u četvrtak u Bruxellesu pismo namjere o zajedničkoj nabavi protuzračnih obrambenih sustava, a Hrvatska se zasad nije uključila jer već od ranije o tome bilateralno razgovara s Francuskom, izjavio je ministar obrane Mario Banožić za HRT.

Na inicijativu Njemačke, kojoj se pridružilo još 14 članica NATO-a, pokreće se opremanje protuzračne obrane sustavima poput Arrow 3 ili Patriot u okviru zajedničke tzv. Europske inicijative za zaštitu neba. Pismo namjere potpisano je na marginama sastanka obrane država članica NATO-a.

Arrow 3 ili Hetz 3 je hipersonična antibalistička raketa, koju zajednički financiraju, razvijaju i proizvode Izrael i SAD. Arrow 3 bi trebao biti u stanju presresti balističke projektile, posebno one koji nose oružje za masovno uništenje, na visinama od preko 100 km, a projektili mogu biti prilagođeni za brodove. Arrow 3 je brži od svog prethodnika Arrow 2 ,nešto manji i teži gotovo dvostruko manje. Izvor Wikipedia

Ministar Banožić je rekao da je i Hrvatska o tome razgovarala s Njemačkom, ali da je pridruživanje odgođeno jer Hrvatska već razgovora o sustavu protuzračne obrane kratkog dometa s Francuskom.

– Mi smo nakon pada drona u Zagrebu u ožujku ove godine, protuzračnu obranu postavili kao prioritet, prije svega sustave kratkog dometa i tu smo kroz bilateralne razgovore s Francuskom već osigurali materijalne resurse na razini jedne bitnice, a cilj nam je da za vrlo kratko vrijeme osiguramo pet bitnica, rekao je Banožić novinarima nakon završetka sastanka ministara obrane NATO-a.

Asia Pacific Defense Journal: Thailand receives first VL-MICA air defense  system
Slika: Francuski PZO sustav kratkog i srednjeg dometa VL MICA, koji se spominje kao jedno od mogućih rješenja za hrvatski PZO. Kakav god se sustav PZO-a odabere, bitno je naglastiti kako njihovi sustavi pripadaju samom vrhu svjetske vojne proizvodnje. Zbog navedenog je sada više bitno da isti što prije stignu i što se kvalitetnije uklope sustav obrane zajedno sa Rafale zrakoplovima / Foto: MBDA systems

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
HRT

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button