Domovina

VIDOVIĆ KRIŠTO: JANDROKOVIĆA SE NE MOŽE MIJENJATI, VEĆ GA SE MORA ZAMIJENITI.

Hrvatski sabor dužan je razriješiti aktualnog predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića koji je svojim ponašanjem degradirao ulogu Hrvatskog sabora, te onemogućio vršenje ustavnih obveza koje su Hrvatskom saboru propisane.

Hrvatski sabor kao najviše predstavničko tijelo u Republici Hrvatskoj ima točno propisane zadaće koje su od presudne važnosti za život hrvatskih građana.

Hrvatski Ustav propisao je ustrojstvo RH, člankom 1., člankom 3., člankom 4. te člankom 81.

Nedvosmisleno je formulirano da narod ostvaruje vlast preko izbora svojih predstavnika, da je vladavina prava najviša ustavna vrednota, da načelo diobe vlasti uključuje uzajamne provjere nositelja vlasti te da Hrvatski sabor nadzire rad Vlade Republike Hrvatske.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković vodi Hrvatski sabor suprotno odredbama Ustava, onemogućavajući izvršavanje ustavnih obveza Hrvatskog sabora.

Hrvatski sabor pasivno promatra otvorene zakonske zlouporabe i nepoštivanje zakonskih i ustavnih obveza hrvatske vlade.

Hrvatski Ustav predviđa donošenje Poslovnika Hrvatskog sabora, koji obvezuje vladu da u roku od trideset dana odgovori na zastupnička pitanja. Dokumentirana činjenica jest da hrvatska vlada ne odgovara na zastupnička pitanja, i to već više od 24 mjeseca. Navedeno kršenje Ustava i Poslovnika Hrvatskog sabora, predsjednik Sabora Jandroković jednostavno ignorira.

Predsjednik Sabora Jandroković predsjeda sjednicama Hrvatskog sabora kršeći elementarne demokratske vrijednosti, s motivom ograničavanja pluralizma i demokratske kulture, a sa ciljem zaštite djelovanje hrvatske vlade, onemogućavajući Ustavom propisanu, nadzornu ulogu Hrvatskog sabora.

Predsjednik Sabora Jandroković otvoreno krši poslovničke odredbe te onemogućuje Poslovnikom zajamčenu slobodu govora zastupnika u Hrvatskom saboru, prekida zastupnike u njihovom izlaganju, dijeli opomene i oduzima riječ protivno poslovničkim odredbama, a sve navedeno čini kako vlada ne bi bila nadzirana od strane Sabora.

Hrvatska kao članica Europske unije obvezala se na funkcionalnu vladavinu prava, a upravo blokiranje rada najvišeg predstavničkog tijela i ograničavanje političkog djelovanja izabranih zastupnika, onemogućuje uređen društveni i pravni poredak.

Predsjednik Sabora organizira sjednice Sabora na način da ograniči demokratski i tolerantni dijalog

Iznimno važne rasprave koje su sam temelj parlamentarnog rada, kao što je rasprava o povjerenju predsjedniku vlade, zakazuje u popodnevne sate kako bi umrtvio interes javnosti da prati djelovanje najvišeg predstavničkog tijela u državi.

Predsjednik Sabora dužan je štititi osnove parlamentarne kulture, kao i respekt prema parlamentu od strane vlade. Djelovanje Gordana Jandrokovića upravo je suprotno demokratskim standardima današnjice, što je i dokazao 23. veljače 2023., kada je dopustio da predsjednik vlade Plenković napusti sjednicu Sabora, i to za vrijeme rasprave o njegovu povjerenju.

Ovakovo ponižavanje parlamenta je rijetko viđeno u novijoj europskoj povijesti

Blokiranje institucija koje su Ustavom i zakonom predviđene, te plaćene od poreznih obveznika, jest temeljni problem današnje Hrvatske, a upravo blokiranje institucija jest glavni uzročnik opće društvene nepravde, korupcije i siromaštva u Hrvatskoj.

Hrvatski Sabor postoji zbog hrvatskih građana te mu je smisao postojanja rad u njihovom interesu. Isto tako, Sabor mora prepoznavati izazove aktualnog trenutka te adekvatno reagirati na nepravde i zlouporabe koje se događaju u Hrvatskoj. Upravo je nejednakost i selektivna primjena zakona temeljni problem koji tišti ogromnu većinu hrvatskih građana, a uzročnik te nepravde jest nefunkcioniranje institucija hrvatske države, u ovome slučaju Hrvatskog sabora.

Hrvatski sabor dužan je razriješiti aktualnog predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića koji je svojim ponašanjem degradirao ulogu Hrvatskog sabora, te onemogućio vršenje ustavnih obveza koje su Hrvatskom saboru propisane.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button