Domovina

Bačić ucjenjuje: ‘Da bi dobio potporu zaposlenik će trebati poslodavcu dati covid-potvrdu’

Predsjednik saborskog Kluba HDZ-a Branko Bačić pozvao je zaposlene koji primaju covid-potpore za očuvanje radnih mjesta da budu odgovorni i cijepe se te tako pomognu kvalitetnoj obrani od pandemije jer necijepljeni, najavio je, neće dobiti potporu od države. Znači li to da necijepljeni neće trebati niti plaćati poreze?

Kroz mjere za očuvanje radnih mjesta i likvidnosti poduzetnika, ocijenio je, ”vlada je učinila maksimum kako bi pomogla građanima da što bezbolnije prođu kroz ovu krizu”.

“Zato mislim da je sada s pravom za očekivati od tih istih sugrađana da – nakon što smo 16 mjeseci činili sve za očuvanje radnih mjesta i s obzirom na to da nam je stalo do očuvanja zdravlja nacije, a cijepljenje je jedna od metoda – cijepljenjem čim prije pomognu izlasku iz ove zdravstvene krize”, poručio je Bačić.

Kao jedan od načina na koji vlada promišlja kako bi promovirala cijepljenje i dala doprinos podizanju svijesti o potrebi cijepljenja navodi ograničavanje dostavljanja covid-potpora sugrađanima koji nemaju tu potrebnu dozu odgovornosti da se cijepe i na taj način pridonesu što kvalitetnijoj obrani od epidemije.

Ustvrdio je da je svaki drugi zaposlenik u realnom sektoru na ovaj ili onaj način dobio potporu od države za očuvanje radnog mjesta, što smatra dovoljnim pokazateljem kako je vladajućima stalo da očuvaju gospodarstvo i likvidnost poduzetnika.

“Ne vidim drugi način kako doći do potrebne odgovornosti naših sugrađana nego da se na određeni način onemogući korištenje potpore, što će, uvjeren sam, pomoći tom podizanju svijesti”, smatra Bačić.

Bačić zaboravlja da je Vlada upravo svojim mjerama i zabranama dovela do toga da poduzetnicima trebaju potpore

Pojasnio je da potpora nije obveza, nego je treba promatrati kao načelo solidarnosti svih poreznih obveznika u Hrvatskoj prema najpogođenijima epidemijom, pri čemu se najveći dio odnosi na uslužni sektor, a to su zaposlenici koji su u interakciji sa svojim klijentima i upravo su oni potencijalni izvor zaraze ako nisu cijepljeni.

Zato na taj način, naglasio je, u vladi i Stožeru pokušavaju podići svijest i razinu odgovornosti svakog zaposlenika koji nije cijepljen da se cijepi, a je li netko cijepljen, istaknuo je, neće se saznavati ispitivanjem, nego kroz dostavu covid-potvrde.

Da bi zaposlenik dobio potpore, trebat će svom poslodavcu dostaviti covid-potvrdu, najavio je Bačić i dodao da, ako te potvrde nema, onda neće biti proslijeđena ni potpora.

Upitan neće li tako zaposleni u državnoj i javnoj upravi biti privilegirani jer ih nitko ništa neće pitati, odgovorio je da nitko ništa neće pitati ni zaposlene u realnom sektoru koji ne primaju covid-potporu.

-Umjesto da izađete ususret poduzetnicima vi im samo uzimate. Od necijepljenih ćete uzeti poreze i namete ali im potpore nećete dati. Imati ćete prosvjede!, komentirao je Nikola Grmoja u saboru.

O tome da cijepljenje mora biti dobrovoljno govori i Rezolucija EU iz siječnja ove godine, koja, među ostalim, ističe kako građani moraju biti obaviješteni da cijepljenje nije obavezno, da nitko ne smije biti diskriminiran temeljem cijepljenja te da nitko ne smije biti pod političkim, društvenim ili bilo kakvim drugim pritiskom da se cijepi ako to ne želi učiniti.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button