Povijest

6. ožujka 1943. – četničko divljanje hrvatskim krajevima Imotske krajine i Hercegovine

Na današnji dan 1943. skupina četnika prošla je pod vodstvom Talijana preko Kamenog Mosta u Imotski i produžila za  Posušje. Pri prolazu kroz hrvatska sela četnici su palili kuće i pljačkali. Prolaskom kroz sela  Batin, Sovići, Bobanova Draga, Grude, Mamići i druga ubijali su Hrvate.

Četnici su izvršili zlodjela u hercegovačkim mjestima Sovići i Grude, ubijali hrvatsko pučanstvo, palili i pljačkali hrvatske kuće. Ubili su sedam osoba, koje su potom masakrirali. U Sovićima i Grudama zapalili su 30 do 40 kuća.

Premda su talijanski časnici, koji su i sproveli četnike iz smjera Mostara obećali da će spriječiti ovo nasilje, ono se nastavilo i dan kasnije. Silovali su pojedine žene i djevojčice. Dolazili u katoličke kuće i tražili oružje, a ako nisu našli, onda su nemilosrdno tukli narod, a kuće pljačkali i praznili.

Četnici izvršili zlodjela u mjestima Sovići i Grude, ubijali hrvatsko pučanstvo, palili i pljačkali hrvatske kuće. Ubili su sedam osoba, koje su iznakazili tako da su im vadili oči, odsjekli nos ili druge dijelove tijela.

U Sovićima i Grudama zapalili su 30 do 40 kuća

Koji dan prije toga, istočnohercegovački četnici (oko 2.500), povlačeći se iz Kninske krajine preko Splita, Dicma i Trilja, došli su 3. i 4. ožujka 1943. na područje kotara Imotski, a odatle su se preko zapadne Hercegovine prebacili u istočnu Hercegovinu. Oni su tijekom navedenih dana na području Imotskog (Imotski, Grabovac, Zagvozd, Vinjani i dr.) ubili i zaklali 32 Hrvata, pljačkali imovinu, palili kuće, prolijevali u konobama vino i rakiju, zagađivali izmetom bunare (“vršili veliku nuždu, pa izmetine bacali u bunare”), silovali djevojke i žene te skidali sa žena odjeću i nakit.

Poznati Hrvati iz Sovića

O Imotskom se dosta zna i pisalo se i ovih dana. Manje se zna o mjestu Sovići, koje je odmah preko granice.

Sovići su mjesto na granici Hrvatske i Hercegovine iz smjera Imotskog prema Grudama. To je rodno mjesto Mate Bobana, predsjednika HZ Herceg-Bosna i Zvonimira Bobana, jednog od najvećih hrvatskih nogometaša svih vremena. U Sovićima je rođen i član Bugojanske skupine koja je htjela srušiti jugoslavenski komunistički sustav Ivan Prlić.

Zapovjednik oružanih snaga NDH Rafael Boban rođen je u Sovićima. Franjevac Ferdo Vlašić koji je sedam puta nevin bio osuđen na teške robije u komunističkim kazamatima Jugoslavije, a kome je u Zenici jugoslavenska milicija odrezala komad jezika samo zato što je njime neustrašivo i nepokolebljivo naviještao vjeru u Krista i pravo Hrvata na slobodu rođen je u – Sovićima.

U istoj župi, u selu Gorica, koje je zapravo naslonjeno na Soviće rođen je poznati hrvatski mučenik i borac za slobodu Zvonko Bušić-Taik, a par stotina metara dalje preko granice drugi mučenik Bruno Bušić i vukovarski junak Velimir Đerek.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
narod.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button