Povijest

29. srpnja 1991. godine ustrojena legendarna Bojna Frankopan

Bojna Frankopan ustrojena je 29. srpnja 1991. godine kao specijalna postojba Glavnog stožera Oružanih snaga kao jedna od prve dvije specijalne postrojbe uz Bojnu Zrinski. Jezgru bojne Frankopan činili su Hrvati iz francuske Legije stranaca koji su postali zapovjednici i instruktori.

Popunjavana je borcima s ratnim iskustvom, a postrojbu su činili Hrvati iz svih krajeva Hrvatske, hrvatski iseljenici povratnici u domovinu te nekolicina stranih dobrovoljaca. Frankopanima je zapovijedao bivši kapetan Legije stranaca Ilija Tot, bivši legionar Bruno Zorica Zulu te Vinko Primorac. Obuka postrojbe obavljala se u vojarni Žutica kod Ivanić grada po modelu Legije stranaca i NATO standardu. Glavni instruktor je bio Francuz Rene Dutruel koji je kasnije poginuo u ratu.

frankopan

Bojna Frankopan imala je oko 150 pripadnika koji su bili obučeni za sve vrste zadaća, većinom u neprijateljskoj pozadini.

Iako je većina „frankopana“ umirovljena, mnogi su i nakon rata ostali u vojsci kao iznimno cijenjeni vojnici. Nekadašnji pripadnik frankopana Miroslav Vagner bio je prvi zapovjednik prvoga hrvatskog kontingenta mirovnih snaga na Golanskoj visoravni.

Legendarne zelene beretke sudjelovale su u nizu važnih, složenih, ali javnosti nepoznatih akcija koje malo po malo otkrivamo iščekujući skori izlazak njihove monografije koju piše povjesničar Tomislav Šulj.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button