Izbor uredništva

10 NEOBORIVIH ARGUMENATA ZA STVARANJE HRVATSKOG ENTITETA U BIH !!

Kako presjeći gordijski čvor u BiH? Je li rješenje ponovna uspostava Herceg-Bosne?

Prije potpisivanja Daytonskog sporazuma u BIH su postojala tri entiteta, svako sa svojom vojskom, policijom i svojom Vladom. U Daytonu Hrvatima je oduzet entitet, što je hrvatska Vlada prihvatila u prvom redu kako bi se zaustavio rat i u BIH i u Hrvatskoj te Hrvatskoj vratilo Podunavlje .

Zapad je ovo rješenje vidio kao dobro za zaustavljanje rata, ali i kao ostavljeno sjeme razdora preko kojeg se u svakom trenutku, kada Americi i zapadnim državama to zatreba, mogu pokrenuti novi val sukoba stoga je što prije potrebna nova reorganizacija BiH koja će omogućiti održivost i fukcionalnost BiH.

1. Sva 3 konstitutivna naroda u BiH su nezadovoljna

2. BiH je već podijeljena nepravedno na 2 entiteta, a u njoj žive 3 konstitutivna naroda

3.Bez međunarodne protekcije BiH ne može opstati i dugoročno je neodrživa

4. Demografski je propala

5.Gospodarski je uništena i ne može se nikada oporaviti

6.BiH je bure baruta i prijetnja je cijeloj regiji

7. U Federaciji BiH,kao i u Republici Srpskoj Hrvati su diskriminirani i onemogućen im je povratak.

8. BiH je egzistencijalna prijetnja Republici Hrvatskoj prvenstveno zbog islamskog radikalizma.

9.BiH,a posebno Federacija BiH, je nastala na stravičnim zločinima nad Hrvatima.

10.Podjela bi donijela mir,prosperitet i politički pluralizam koji danas praktički ne postoji zbog permanentno usijane situacije.

Idemo redom obrazložiti:

1.Postoji nešto što je zajedničko svim konstitutivnim narodim u BiH, a to je da su svi nezadovoljni u tom američkom protektoratu.

Hrvati žele svoj entitet i ravnopravnost koja im je brutalno oduzeta, Bošnjaci-muslimani žele
unitarnu državu kako bi dominirali nad druga 2 konstitutivna naroda te ugasili nacionalnu svijest Hrvata i Srba, dok Srbi žele odcijepljenje RS-a i zatim pripojenje toga entiteta Srbiji.

Već 30 godina se konstitutivni narodi pokušavaju dogovoriti, ali neuspješno. Prvenstveno zbog pokušaja bošnjačke hegemonije i njihove odbojnosti prema bilo kakvom dogovoru.
Rezultat statusa quo je gospodarski i demografski kolaps,permanentna kriza,mogućnosti sukoba, odlazak mladih i sposobnih kadrova, nepotizam i korupcija na svakom koraku itd…
Jednom riječju: Katastrofa.

2. Drugi i ujedno jedan od najbitnijih argumenata za mirnu podjelu BiH je: BiH je već podijeljena nepravedno na 2 entiteta, a u njoj žive 3 konstitutivna naroda.
U BiH postoje 3 naroda, 3 povijesti, 3 jezika, 3 većinske religije, 3 obrazovna sustava, 3 pošte, 3 telekom operatera, 3 elektroprivrede, 3 vojne komponente, 3 etnička teritorija
a nažalost samo 2 entiteta. Jedan entitet je isključivo srpski i drugi dominantno bošnjačko-muslimanski. Velika nepravda prema Hrvatima Bosne i Hercegovine. Bošnjaci žele već godinama
Hrvate potpuno isključiti iz vlasti i politički eliminirati. Sve što je stvoreno na nepravdi
urušiti će se kad-tad. To je povijest pokazala u više navrata, a najsvježiji primjer je Jugoslavija. BiH ima dosta sličnosti sa Jugoslavijom. Obje su imale elemente državne zajednice, obje su bile podijeljene,obje su bile stvorene na silu,obje su bile federacije, obje su nastale na zločinima i lažima. Nadamo se da ih neće zadesiti ista sudbina, nego da će u BiH biti dovoljno pameti pa da se podjela,koja je neizbježna, dogodi mirnim putem.

⛔️3. Ruku na srce, moramo priznati da je BiH kolonija. Bez čvrstog stiska medjunarodne zajednice i bez njihovih monarhističkih ovlasti BiH ne bi opstala ni 2 sata.
Uzalud je se nadati da če OHR napustiti BiH. Skoro 30 godina je prošlo od početka protekcije OHR-a a stanje u BiH je nikad gore. BiH je dugoročno apsolutno neodrživa i to razumije svaki razuman covjek. Jedno tako podijeljeno društvo će kolapsirati, samo je pitanje dana ili godine. U BiH bi se odluke trebale donosti konsenzusom, medjutim toga vec desetljećima nema niti će biti. I na terenu je BiH već podijeljena, potrebno je to samo formalizirati ali ne na nepravedan način kroz 2 entiteta ili kroz kantone.

⛔️4.Četvrti argument za miran raspad BiH je njezina demografska katastrofa.

BiH je, što se tiče demografskih trendova jedna od, ako ne i najgora, država na svijetu.

Bosnu i Hercegovinu je tokom 2021. napustilo oko 170.000 osoba, a skoro milijun građana je otišlo iz BiH od 2013. godine.

Prema posljednjem popisu stanovništva, Banja Luka, kao drugi najveći grad u BiH, ima oko 185.000 stanovnika. To praktično znači da je BiH u 2021. napustio skoro cijeli jedan grad tipa Banja Luke.

Prema evidencijama Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, u 51 zemlji svijeta boravi oko dva miliona osoba porijeklom iz BiH.
Ističu kako stopa emigracije iz BiH u odnosu na broj stanovništva u zemlji iznosi 44,5% što Bosnu i Hercegovinu svrstava u red zemalja s najvećim brojem iseljenika u odnosu na ukupan broj stanovnika. U BiH zivi oko 800 000 umirovljenika a otprilike je toliki broj i radnika sto je katastrofalno.

5.Prema najnovijim podacima Eurostata, Bosna i Hercegovina je najsiromašnija zemlja u Europi, a ni u svijetu ne stoji dobro. Gospoodarstvo je pred totalnim kaosom i narod jedva preživljava. Trenutno stanje izgleda ovako: Pad i stagnacija industrijske proizvodnje, stalni rast zaduženosti, stalni rast nelikvidnosti,stagnacija rasta BDP-a, konstantno povećanje nezaposlenosti pogotovo u realnom sektoru, odliv školovanih kadrova koji bi trebali biti temelj razvoja gospodarstva,pogrešna fiskalna politika i tako dalje.

Uzroci lošeg stanja gospodarstva u potpunosti su produkt politike i nerijesenog nacionalnog pitanja Bosne i Hercegovine te izbjegavanja dogovora,prvenstveno od bosnjackih politicara. Stoga mirna podjela izgleda kao posljednja slamka spasa za sva 3 konstitutivna naroda.

6. Stalno je se govorilo kroz povijest da je BIh bure baruta i da moze svakog trena eksplodirati. Dovoljna je i mala iskra. Danas je to bure baruta posebno opasno jer velikobošnjaclčka politika radi sve ono sto je radila velikosrpska politika devedesetih godina u Jugoslaviji.

Najvažniji argument za ukidanje BiH i mirni razlaz iz sigurnosnog stajališta jest činjenica da je BiH svojevrsna tempirana bomba koja može zapaliti regiju bivše Jugoslavije. Bilo kakvo srljanje Sarajeva u unitarizam , provodio se on putem olovke (referendumi i srodni unitaristicki akti) ili putem nasilne dominacije oružjem, donosi nestabilnost i nemir na ove prostore. U više navrata su Bosnjacki duznosnici isticali kako su za Bosnjacku-muslimansku drzavu gdje ce Hrvati i Srbi biti gradjani drugog reda.. Trenutno, geopolitičku situaciju u ovom dijelu svijeta diktiraju NATO i EU te nije moguće stvaranje islamske republike BiH. Međutim, ako dođe do promjene u geopolitičkoj slici svijeta i eventualne reforme ili raspada NATO-a i EU ili nečeg trećeg, jasno je kako bi velikobosnjacki fanatici krenuli u stvaranje
muslimanske BiH.

7.Kao sedmi argument zašto BiH ne bi trebala postojati u ovakvom formatu jest sustavna diskriminacija Hrvata u hrvatsko-muslimanskoj Federaciji. Prema Ustavu FBiH Bošnjaci i Hrvati, uz Srbe čine konstitutivne narode i, kao takvi, trebali bi imati jednaka prava, ali stvarnosti ih nemaju i FBiH funkcionira kao entitet bosnjackog naroda. Bosnjaci biraju srpske predstavnike, predstavnike iz reda Ostalih, te veliki broj hrvatskih predstavnika sto je u suprotnosti sa svim mirovnim sporazumima iz devedesetih.Bosnjaci izravno krse Washingtonski sporazum kao i Daytonski. Sa područja Federacije, odnosno onog dijela koji je kontrolirala zloglasna tzv. Armija BiH je protjerano preko 170 000 ljudi. Tim ljudima je nakon rata povratak onemogucen na razne nacine, ubojstvima,paljenjem imovine,zastrašivanjem. Slična situacija je i u RS-u gdje se od rata pa na ovamo vratilo tek nešto vise od 20 000 Hrvata.

8. Osmi argument za mirni raspad BiH je taj da u BiH sve vise buja islamski radikalizam koji je direktna prijetnja Rpeublici Hrvatskoj. Kao i cijeloj regiji.

Nakon rata u BiH su se dogodile desetine teroristickih napada,autobombi, ubojstva hrvatskih povratnika iz vjerskih razloga,ubojstva policajaca, ubojstva viskokih hrvatskih dužnosnika teroristički napad islamista na američku ambasadu, i mnogi drugi. Znamo da u BiH postoje mjesta kao sto je Gornja Maoca gdje europski zakoni ne vrijede i gdje normalan čovjek
ne smije pristupiti. Prema nekim istraživanjima u BiH ima oko 40 000 islamskih fanatika,selefija. Broj je vjerovatno znatno veći. Sve su to razlozi zbog kojih se hrvatskih narod u Herceg-Bosni
ali i u Republici Hrvatskoj treba osjećati zabrinuto. Novi potencijalni rat u BiH koji bi mogao izazvati velikobošnjački hegemonizam bi do temelja uzdrmao sve zemlje regije jer bi sve one na neki način bile u njega uvučene.
Bilo kakvi oružani incidenti i sukobi u BIH uništili bi hrvatski turizam i otjerali strane ulagače iz Hrvatske,Crne Gore i šire.

9. Federacija kantona BiH je nastala na velikim zločinima nad Hrvatima. Na tlu Federacije zloglasna tzv. Armija BiH oformila je 331 logor. Najgori od svih bio je logor za Hrvate u Muzeju u Jablanici i Stadion Iskra Bugojno. Od ostalih logora smrti i mučenja poznatiji su:

Muzej u Jablanici – logor Armije BiH kroz koji je prošlo 800 Hrvata
Silos u Tarčinu – logor Armije BiH koji je postojao preko četiri godine
Športska dvorana Konjic – logor Armije BiH u kojem su Hrvati redovno zlostavljani
Četvrta osnovna škola Mostar – logor Armije BiH iz kojeg se strahote još prepričavaju
Stadion Iskra Bugojno – logor Armije BiH gdje su Hrvati ubijani
Muzička škola Zenica – logor gdje su Hrvati ubijani
KP dom Zenica – logor Armije BiH gdje su mnogi bili zlostavljani i ubijani
Stara tvrđava Travnik – Armija BiH je ovu lokaciju pretvorila u logor za Hrvate srednje Bosne
Mehurići Travnik – lokacija na kojoj je bila smještena baza mudžahedina i logor za Hrvate
Motel na Rostovu – kao i u Travniku, mjesto koje je bilo baza mudžahedina i logor za Hrvate
Gimnazija Bugojno – oni koji su upravljali ovim logorom danas rade u školi kao profesori

Vise od 170 000 Hrvata je protjerano iz Federacije sa podrucja pod kontrolom zloglasne tzv. Armije BiH. Hrvati su protjerani iz Bugojna,Travnika,Varesa,Konjica,Jablanice i tako dalje.
Stravični pokolji nad Hrvatima počinjeni su u Križančevu Selu,Buhinim Kućama,Doljanima,Uzdolu,Bugojnu,Travniku…

10. I zadnji argument je taj da bi formalizacijom podjele, koja već postoji na terenu, konstitutivni narodi u BiH prodisali. Podjela bi rješila mnoge probleme i nesuglasice, donijela bi dugoročni mir i prosperitet za sve građane Bosne i Hercegovine. Građani ne bi bili prisiljeni biti u torovima kao što je danas slučaj,te bi nastao prostor za politički pluralizam kojega sada nema na vidiku. Nitko ne bi bio ugrožen, niti preglasavan. Glasači bi mogli na svakim izborima kazniti svoje predstavnike, te im više ne ukazati povjerenje, ukoliko oni ne bi ispunili svoja obećanja. To danas nažalost nije moguće upravo zbog statusa Quo u BiH koji traje skoro pa 30 godina. Zato vlada korupcija,nepotizam i sve ono loše što je
stvarano u protektoratu zvanom BiH posljednjih tridesetak godina.

Tekst: Hrvati Herceg-Bosne.

PODIJELITE TEKST!

Crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button