Domovina

Zna li itko koliko u Hrvatskoj ima djece iz DR Konga – 180, 131 ili…

180, 131, 94 – to su brojke koje se spominju kad je riječ o djeci iz DR Konga koja su posvojili hrvatski državljani. Gledajući sve te različite brojke logično je pitanje – zna li itko koliko u Hrvatskoj ima djece iz DR Kongo?

Parovi koji su već posvojili djecu iz DR Kongo tvrde da ih je u Hrvatskoj oko 180.

“Po podacima koje imamo iz Ministarstva unutarnjih poslova od 2012. vjerujemo da je u Hrvatskoj posvojeno 131 dijete iz Demokratske republike Kongo”, rekao je ministar rada i socijalne politike Marin Piletić. On je doduše osvrnuo se na desetogodišnje razdoblje, dok za infomacije parova ne znamo iz kojeg su radzoblja.

Ipak, zabrinjava da se sve brojke jako razlikuju, pa tako i ona posljednja koju je iznio državni tajnik Žarko Katić koji je tijekom saborske rasprave o Zakonu o putnim ispravama kako su u posljednjih deset godina 94 maloljetnika rođena u DR Kongu dobila hrvatske putovnice.

“Takvih isprava ishođeno je za 94 maloljetnika rođena u DR Kongu u zadnjih deset godina”, rekao je i dodao: “Prema zakonu o hrvatskom državljanstvu, dijete sa stranim državljanstvom može dobiti hrvatsko državljanstvo kada ga posvoje hrvatski državljani”, rekao je Katić.

Predsjednica saborskog Odbora za obitelj, mlade i sport Vesna Vučemilović, članica Kluba Hrvatskih suverenista, a ističe kako je interesantno što je u proteklih pet godina 68 rješenja iz DR Konga priznato na hrvatskim sudovima, od čega trećina na Općinskom sudu u Zlataru. To donosi još jednu brojku koja se razlikuje od prethodnih.

Ministarstvo prikuplja podatke tek od 2014. godine

Slučaj iz Zambije otkrio je da nered u vođenju evidencije o posvajanjima iz inozemstva jer se dio podataka prikuplja tek od 2014. godine.

“Ministarstvo obitelji i socijalne politike ne raspolaže s podatcima koliko je sveukupno državljana Republike Hrvatske posvojilo dijete iz druge države i o kojim se državama radi”, stoji u odgovoru Hini.

“Ministarstvo raspolaže podatcima o posvojenju djece iz drugih država ugovornica navedene Konvencije za razdoblje od 1. travnja 2014. godine do danas i u tom razdoblju okončana su četiri postupka međudržavnog posvojenja u skladu s Konvencijom“, dodali su u odgovoru na Hinin upit od ranije.

Vučemilović: Nije isključeno da neka od te djece nisu možda završila tamo gdje nisu trebala

O svemu je i u razgovoru za Jutarnji list govorila Vučemilović.

“Od tog broja međudržavnih posvojenja koja su u dva tjedna sa četiri narasla na 90 pa na 131, možda i 180, mi nismo isključili da neka od te djece nisu možda završila tamo gdje nisu trebala. Ne govorim da je to tako, ali ta opasnost postoji. Činjenica je da mi to ne znamo i to je porazno za Hrvatsku. Samim tim što je ministar Piletić najavio izmjene i dopune zakona, što je Dobronić dao preporuke, na neki način je priznanje da se postupci međudržavnih posvojenja kod nas nisu radili kako treba”, rekla je Vučemilović.

Podsjetimo, u aferi Zambija uhićena su sljedeća četiri para: Damir Magić, elektrotehničar i Nadica Magić, profesorica kemije, Zoran Subošić, gitarist Hladnog piva i Azra Imamović Subošić, službenica Ustavnog suda RH, veterinar Ladislav Peršić i njegova supruga Aleksandra Peršić, vlasnica obrta za njegu kućnih ljubimaca te Noah Kraljević, nekad Dalija Pintarić, rođen kao žena, za kojeg se navodi da je “promijenila spol”, inače sada trans-vijećnik stranke Možemo u Zagrebu, kojeg određeni mediji danas predstavljaju kao “aktivista za ljudska prava” i Ivona Kraljević, koja radi u Hrvatskom narodnom kazalištu.

Dok će četiri para dokazivati svoju nevinost u Africi, u Hrvatskoj je se javnost pita kako su parovi ishodili hrvatske dokumente za djecu (dokumentacija na temelju kojih su ih dobili je, sumnjaju zambijski istražitelji, lažirana) koju su pokušala posvojiti te kakva je uloga hrvatskih institucija u možebitnim propustima tijekom provjere dokumenata ili još gore manipulacijama.

U DR Kongo na snazi je i suspenzija koja se tiče međudržavnih posvojenja, a u Hrvatskoj se već godinama posvajaju djeca upravo iz te države. Kako je to moguće? Bilo da je riječ o 180, 131 ili 94 djece iz DR Konga, kako su ona stigla u Hrvatsku?

Izvor: narod.hr

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button