Magazin

Život sa djecom – upute za roditelje

Ako imaš kraj sebe dijete, svakako pročitaj savjete roditelja koji to nije u mogućnosti…

1. Nikad ne ljubiš i ne grliš previše.

2. Uvijek imaš vremena. Ako nešto radiš, zaustavi se na trenutak, čak i samo minutu, i usredotoči se na svoje dijete. Dijete je važnije od obaveza koje imaš, sve drugo može bar malo pričekati.

3. Snimi puno fotografija i videozapisa s djetetom. Život je nepredvidiv. Jednoga će dana možda to biti sve što vam je ostalo.

4. Ne davaj im samo novac, dajte im i svoje vrijeme. Misliš li da su troškovi važni? Nisu. Važno je ono što radiš. Skači njima po lokvama, trči, šetaj, plivaj u moru, gradi baze, zabavi se! Ne mogu se sjetiti što sam sve kupio za svog sina, ali se sjećam onoga što smo radili zajedno…

5. Pjevaj. Pjevajte zajedno. Lijepa su sjećanja na trenutke kada je sjedio u mom naručju ili pored mene u autu i zajedno smo pjevali naše najdraže pjesme.

6. Uživaj u najjednostavnijim stvarima. Navečer u uspavljivanju i čitanju bajki. Uobičajenim obrocima ili lijenim nedjeljama. Proslavite najobičnije trenutke. Oni su ono što mi najviše nedostaje. Ne dopusti da to vrijeme prođe nezapaženo.

7. Uvijek ih poljubi za laku noć. Čak i ako zaspu, idi ih poljubiti. Nikad ne znaš hoće li to biti zadnji put…

8. Zajedno se zabavite čak i kroz dosadne aktivnosti kao što su pospremanje, pripremanje hrane, putovanja automobilom, odlazak u trgovinu… Šalite se, smijte se, zabavljajte i uživajte! Život je prekratak da se ne bi igrali.

9. Zapisuj važne stvari iz odrastanja djeteta. Zabilježi sve smiješne stvari koje je dijete izgovorilo i učinilo. Djeca su tako slatka. Nažalost, mi smo to počeli raditi tek nakon što smo izgubili sina. Željeli bismo se sjetiti svega, ali ne možemo. Sada sa kćeri to ne propuštamo. Te uspomene koje zapišete, bit će zauvijek sačuvane… Jednog ćete dana, opet moći uživati u svim tim trenucima… Ništa vam neće nestati iz sjećanja.

10. Ako imaš dijete kraj sebe da ga poljubiš za laku noć, pojedeš s njim doručak, otpratiš do škole ili na fakultet da ga gledaš na vjenčanju… imaš veliku sreću. Ne zaboravi to cijeniti.

Ovo je napisao otac koji je izgubio svoje dijete”, objavio je na svojem Facebook profilu p. Stjepan Ivan Horvat (objava).

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button