Svijet

Zapovjednik specijalaca iz Harkiva priznao rasulo: Rusi su samo ušetali, nije bilo obrane ni otpora

Smijenjen zapovjednik nove fronte, Rusi jurišaju, pada selo za selom. “Stravično je”

Na sjeveru Ukrajine vode se žestoke bitke nakon iznenadnog ruskog prodora koji je započeo u petak.

Kao zapovjednik specijalne izviđačke postrojbe, Denis Jaroslavski borio se u iznenadnoj ukrajinskoj ofenzivi u Harkivu u jesen 2022., koja je odbacila početnu rusku invaziju sve do granice.

Ali sada se Denis i njegovi ljudi suočavaju s mogućnošću da ponove isto. Ruske snage su posljednjih dana ostvarile male, ali značajne uspjehe točno uz granicu u regiji Harkiv.

Njihovo napredovanje je samo nekoliko kilometara duboko, ali je progutalo oko 100 km ukrajinskog teritorija. Na jače branjenom istoku Ukrajine Rusiji su bili potrebni mjeseci da postigne isto.

Denis želi znati što se dogodilo s ukrajinskom obranom.

“Nije bilo prve linije obrane. Vidjeli smo. Rusi su samo ušli. Samo su se ušetali”, kaže Denis za BBC.

“Ili je u pitanju nemar ili korupcija”

Jaroslavski je BBC-jevim novinarima pokazao snimku iz drona snimljenu prije nekoliko dana na kojoj se vidi mala kolona ruskih vojnika koji jednostavno hodaju preko granice, bez otpora.

Kaže da su dužnosnici tvrdili da se obrana gradila uz velike troškove, ali po njegovom mišljenju te obrane jednostavno nije bilo. “Ili je u pitanju nemar ili korupcija. To nije bio neuspjeh. Bila je to izdaja.”

Svi su znali da će se ovaj upad vjerojatno dogoditi. I ukrajinska i zapadna obavještajna služba znale su da Rusija gradi snage preko granice – s procjenama da okuplja do 30.000 vojnika.

Predsjednik Vladimir Putin također je javno iznio svoj cilj da stvori tampon zonu unutar regije Harkiv kako bi zaštitio ruski teritorij od ukrajinskih artiljerijskih napada.

Ali čini se da je Ukrajina bila loše pripremljena – unatoč službenim poricanjima.

Denis, govoreći iz parka u Harkivu, kaže da će se za sat vremena vratiti na prvu crtu sa svojim ljudima u blizini grada Vovčanska, samo 5 km od ruske granice.

Izvještava se da su ruske trupe već ušle na rub grada. Denis kaže da se boji da bi se uskoro mogao vratiti u ruske ruke.

“Rusija će se usredotočiti na zauzimanje cijelog Donbasa”

Ukrajinski dužnosnici i dalje inzistiraju na tome da Harkovu ne prijeti kopnena invazija. Ali što je Rusija dalje napredovala, vjerojatnije je da će doći u domet ruskog topništva.

U parku u Harkivu, Denis kaže da vjeruje da će se ruske snage pokušati usredotočiti na istok i zauzeti cijeli Donbas. Ali on kaže da Rusija također pokušava iskoristiti ukrajinske slabosti preko fronte od 1000 km. U Harkivu su pronašli jednu.

“Naravno da sam ljut”, kaže Denis. “Kad smo se borili za ovaj teritorij 2022. godine, izgubili smo tisuće ljudi. Riskirali smo svoje živote. A sada zato što netko nije izgradio utvrde, opet gubimo ljude.”

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button