Ljepota i zdravlje

WHO Ukrajini: Odmah uništite patogene u laboratorijima!

WHO preporučila je Ukrajini da uništi opasne patogene koji se nalaze u laboratorijima javnoga zdravstva u toj zemlji kako bi spriječila mogućnost njihova “bijega” i širenja bolesti među stanovništvom.

Stručnjaci za biološku sigurnost upozoravaju da su ulazak ruskih postrojba u Ukrajinu i bombardiranje gradova povećali opasnost od bijega patogena u slučaju oštećenja bilo kojega od tih laboratorija.

Kao i u mnogim drugim zemljama, laboratoriji javnoga zdravstva istražuju kako umanjiti prijetnju od opasnih bolesti koje pogađaju životinje i ljude.

Ukrajinski laboratoriji primaju potporu od SAD-a, EU i WHO.

WHO je na pitanja Reutersa o njihovoj suradnji s Ukrajinom prije i tijekom ruske invazije, odgovorila da je surađivala s ukrajinskim javnozdravstvenim laboratorijima nekoliko godina radi osiguravanja sigurnosnih praksi koje pomažu spriječiti “nesreće ili namjerno puštanje patogena”.

“WHO je, u okviru svojega rada, preporučila ukrajinskom Ministarstvu zdravstva i drugim odgovornim tijelima da unište opasne patogene i spriječe mogućnost njihova ‘bijega’”, objavila je Svjetska Zdravstvena Organizacija.

Clinical Laboratories: Using BSL-2 Plus When Working with Pathogens  Transmitted via Inhalation - Environmental Health Engineering
Odmah uništite patogene u laboratorijima!

Nisu, međutim, rekli kada je ta preporuka iznesena niti su naveli pojedinosti o vrstama patogena ili toksina koji se nalaze u ukrajinskim laboratorijima. WHO nije odgovorila ni na pitanja o tome jesu li njihove preporuke poštovane.

Ukrajinski dužnosnici u Kijevu i njihovo veleposlanstvu u Washingtonu nije odgovorilo na zahtjev za komentarom.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button