Svijet

Washington Post: Ide li SAD prema građanskom ratu?

Lako je i logično doći do zaključka da se Sjedinjene Američke Države danas nalaze na ivici građanskog rata, baš kao što su bile početkom 1861. godine.

Lako je i logično doći do zaključka da se Sjedinjene Američke Države (SAD) danas nalaze na ivici građanskog rata, baš kao što su bile početkom 1861. godine. Ali zapravo još nisu došle do te točke, iako to ne znači da će moći izbjeći nasilni sukob.

Ovo je stav Marca Fishera, višeg urednika američkog lista Washington Post, koji napominje da velik broj republikanskih i demokratskih političara, ali i akademskih radnika, koji proučavaju građanske sukobe i ekstremizam, sada prihvaćaju ideju da je “građanski rat ili neminovan ili neophodan”.

Fisher u svom članku dodaje da oni iznose dokaze koji mogu izgledati uvjerljivo, poput oluje prijetnji agentima FBI-ja, sucima, izabranim zvaničnicima, članovima školskih odbora i izbornim nadzornicima, kako ističu u tom pogledu, zatim kampovi za obuku, gdje se teško naoružani američki ekstremisti obučavaju da se suprotstave svojoj vladi. Pored toga, tu su i ankete koje pokazuju da mnogi Amerikanci očekuju nasilni sukob.

Međutim, Fisher također smatra da se može lako i logično zaključiti da širenje ekstremističke retorike, alarmantna upozorenja u mainstream medijima i salva prijetnji i pojedinačnih napada nakon ovomjesečnog iznenadnog FBI-jevog pretresa kuće bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, nije dovoljno da se predvidi zastrašujuća mogućnost izbijanja građanskog rata.

Prema autoru, postoje dvije grupe koje su podijeljene oko toga koliko ozbiljno treba shvatiti prijetnju građanskog rata. To nije samo još jedan primjer dubokih podjela u Americi, već predstavlja svojevrsni dogovor zasnovan na zajedničkim činjenicama.

Obje grupe analitičara, odnosno oni koji kažu da zemlja ide prema građanskom ratu i oni koji kažu da je postojeća prijetnja uglavnom ograničena na pojedince i male, neorganizirane grupe čije opasne i raspršene akcije ne predstavljaju osnovu za građanski rat, slažu se da je mala mogućnost za organizirani i nasilni napad na vladu, lokalne ili državne vlasti.

Međutim, još uvijek postoji oštra podjela oko toga može li serija pojedinačnih napada i napada manjih grupa dovesti do sukoba nalik ratu koji destabilizira zemlju, rekao je Fisher.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
Washington Post

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button