Svijet

Putin uvjerljivo pobijedio na predsjedničkim izborima

Ruski predsjednik Vladimir Putin dobio je predsjedničke izbore u Rusiji s 87.97 posto glasova, objavljeno je u izlaznim anketama koje je proveo Ruski centar za istraživanje javnog mijenja (VCIOM). Putinova razlika u pobjedi bila je najviša dosada i time je nadmašila i rezultate iz 2018. kada je osvojio 76.7 posto glasova.

Izbori su se održavali u 11 vremenskih zona, a posljednja birališta zatvorila su se u baltičkoj eksklavi Kalinjingradu u nedjelju navečer u 19 sati po srednjoeuropskom vremenu. Prve izlazne ankete već su najavile sigurnu pobjedu Putina, no prebrojavanje će trajati do ponedjeljka ujutro.

Više od osam milijuna ljudi glasovalo je online

Dužnosnik izbornog povjerenstva potvrdio je kako je više od osam milijuna ljudi glasovalo online tijekom ova tri dana. Inače, tijekom trodnevnih predsjedničkih izbora u Rusiji uhićene su najmanje 74 osobe zbog sudjelovanja u raznim prosvjednim akcijama koje su se održale. Organizacija OVD-Info, specijalizirana za praćenje represije, objavila je da su privođenja uglavnom realizirana u Kazanju u središnjoj Rusiji i u Moskvi.

Prema neovisnim stručnjacima za izborno pravo u Rusiji i inozemstvu, uvjeti nisu ni slobodni ni pošteni: oporba je na ovim izborima bila isključena, a tri odobrena protukandidata smatrala su se lojalnima Kremlju. Brojna izvješća pokazuju da se na Ruse vršio pritisak da izađu na izbore jer Kremlj želi što veći odaziv. Još u subotu popodne središnje izborno povjerenstvo izvijestilo je da je više od pola od oko 114 milijuna birača s pravom glasa već glasalo.

Izbori su se održali i u Ukrajini

U međunarodnoj javnosti posebno se kritzira činjenica da se izbori održavaju i na okupiranim ukrajinskim teritorijima. Rusija je anektirala te teritorije kršeći međunarodno pravo.

Inače, Putin je na ovim izborima tako osvojio novi šestogodišnji mandat koji mu je omogućio da prestigne i najdugovječnijeg ruskog čelnika Josefa Staljina u posljednjih 200 godina. Upitan za svoja stajališta o Staljinu usred tekuće rasprave u Rusiji o njegovoj ostavštini, Putin je ranije već pohvalio Staljina za industrijalizaciju Sovjetskog Saveza i pobjedu u Drugom svjetskom ratu, ali je osudio njegovu represiju koja je uništila živote milijuna, piše Večernji list.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button