SvijetVijesti

Vrhovni sud SAD-a prihvatio predmet koji uključuje djelomičnu zabranu pobačaja

“Ovo bi mogao biti slučaj koji će ubiti Roe te vratiti pitanje legalnosti pobačaja u ruke saveznih država.”

Američki Vrhovni sud prihvatio je saslušati slučaj koji uključuje zabranu pobačaja nakon 15. tjedna trudnoće. Radi se o zakonu koji je 2018. donijela savezna država Mississippi, a kojim se zabranjuju svi pobačaji nakon 15. tjedna trudnoće, osim u slučajevima kada su ugroženi život ili neka važna tjelesna funkcija majke te ako je nerođeno dijete razvilo abnormalnosti zbog kojih ne bi moglo preživjeti izvan maternice.

Zakon trenutno nema pravnu snagu nakon što je u studenom 2018. protiv njega presudio okružni sud, čiju je presudu podržao i žalbeni sud. No predstavnici savezne države Mississippi uputili su žalbu Vrhovnog sudu koji je u ponedjeljak pristao saslušati slučaj. Preciznije, najviša sudska instanca u SAD-u pristala je razmotriti samo jedno pitanje: Jesu li neustavne sve zabrane pobačaja prije no što je fetus sposoban za život izvan majčinog tijela?

Radi se o konceptu koji je usvojen odlukom Roe v. Wade iz 1973. Osim što je njome legaliziran pobačaj u cijeloj zemlji, Vrhovni sud onemogućio je saveznim državama zabranu pobačaja prije trećeg tromjesečja (a i tada s uključenom iznimkom ako su ženin život ili zdravlje ugroženi) tj. 28. tjedna trudnoće kada fetus, kako je obrazloženo, može preživjeti samostalno izvan majčinog tijela. Određene restrikcije pritom su mogle biti uvedene u drugom tromjesečju, ali žena je zadržavala apsolutno pravo pobačaja do 13. tjedna trudnoće.

Spomenuta odluka modificirana je kasnijom presudom iste sudske instance u slučaju Planned Parenthood v. Casey. Tada su suci presudili kako napredak medicinske tehnologije pokazuje da fetus može biti sposoban za život već 23. ili 24. tjedan. Istom presudom uveden je termin “prekomjernog tereta” kojim se svako ograničenje pobačaja prije navedenog razdoblja smatra neustavnim ako se njime stavlja “značajna prepreka” pred ženu koja želi pobaciti fetus koji ne može preživjeti izvan maternice.

U slučaju da sud u novom predmetu presudi u korist savezne države Mississippi značajni dijelovi gore navedenih odluka pali bi u vodu, što je primijetio i glavni izvjestitelj BBC-ja za Sjevernu Ameriku Anthony Zurcher.

“Mississipijeva zabrana abortusa nakon 15. tjedna sastavljena je kao direktan izazov postojećim smjernicama Vrhovnog suda o legalnosti pobačaja. Ako većina od devet članova suda odluči podržati zakon to će omogućiti drugim državama da usvoje vlastita stroga ograničenja tog postupka. Time što je sud uopće odlučio saslušati slučaj koji je srušio niži sud pokazuje da su barem četiri suca otvorena tome”, analizirao je Zurcher za BBC.

“Ovo bi mogao biti slučaj koji će ubiti Roe te vratiti pitanje legalnosti pobačaja u ruke saveznih država.”

Mississippi nije jedina država koja je posljednjih godina pokušala zabraniti ili ograničiti pobačaj. Tijekom mandata bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, više saveznih država kojima su na čelu političari iz reda Republikanske stranke donijelo je slične zakone. Mnogi od njih pritom su srušeni na prvim sudskim instancama, no glavni cilj uvijek je bio doći do Vrhovnog suda – u koji je Trump tijekom mandata imenovao tri nova, smatra se konzervativna, suca – te potpuno ili djelomično srušiti presudu Roe v. Wade. Ovo je prvi slučaj koji je najviša sudska instanca u SAD-u prihvatila.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button