Povijest

Vitez-na današnji dan: Nakon napada tzv. ABiH na brdo Zabilje svirepo ubijeno 14 zatočenih Hrvata

Twitter profil “Hrvati Bosne i Hercegovine”, koji zadnjih godina detaljno opisuje zločine bošnjačke Armije BiH nad Hrvatima, objavio je malo poznatu priču o svirepom ubojstvu 14 hrvatskih zarobljenika (10 pripadnika HVO-a i 4 pripadnika Civilne zaštite) kraj Viteza od strane bošnjačke Armije BiH, odnosno 7. muslimanske brigade 3. korpusa A RBiH u sklopu koje se borio zloglasni odred El Mudžahid, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

“U nedjeljno jutro oko 7.30h započeo iznenadni napad tzv. ARBiH na prostor zvani Brdo iznad naselja Zabilje na granici travničke i viteške općine”, navodi se na početku serije Tweetova o 14 ubijenih zarobljenih Hrvata od strane bošnjačke Armije R BIH.

Dodaje se da je napad bio žestok i iznenadan i posada od 10 bojovnika HVO se brzo našla u okruženju snaga 7. muslimanske brigade 3. korpusa tzv. ARBiH.

-Da je napad dugo i precizno planiran krunski je dokaz video snimak cijele akcije koju su sačinile snage napadača, zloglasne postrojbe El-mudžahid iz sastava 7. muslimanske brigade. Poznato je da postoji još ovakvih snimaka koje su služile za promidžbu mudžahedina, objavljeno je na Twitter profilu “Hrvati Bosne i Hercegovine”.

“Hrvati Bosne i Hercegovine” pišu da su se takvi snimci umnažali i upućivali na adrese vlada islamskih zemalja u cilju pridobivanja simpatija za ovakvu borbu a još značajnije i za dobivanje materijalne pomoći koja nije izostala.

-Prema snimci, zatočeni pripadnici HVO-a i radnoga voda su se predali na poziv i zahtjev pripadnika tzv. Armije BiH, koji su im jamčili sigurnost i poštivanje prava ratnih zatočenika, objavljeno je na Twitteru.

Neposredno nakon predaje i odlaganja oružja svi uhićeni Hrvati su odvedeni u selo Han Bila i od tada je njihova sudbina bila nepoznata.

Iz sela Han Bila su, kako je pojašnjeno, krajem mjeseca rujna stigle neprovjerene informacije o tome da su sva četrnaestorica ubijena u tamošnjem zatvoru te da će njihova mrtva tijela biti uručena hrvatskoj strani 15.10.1993. godine.

-Zatočeni i ubijeni prip. HVO: Gabrijel Albert, Duško Ikić, Nikica Jerković, Vlado Krišto, Željko Lovrić, Jozo Marijanović, Srećko Mišković, Branko Petraš, Niko Petraš, Ranko Sukara, kao i 4 pripadnika Civilne zaštite: Mladen Ikić, Milan Malinović, Tomo Petraš i Žarko Stojak, objavili su “Hrvati Bosne i Hercegovine.”

Istaknuto je da je među njima bio i malodobni Žarko Stojak, koji je skoro napunio 17 godina i koji se, kao domaći sin, dragovoljno odazvao za pomoć radnom vodu.

Za ovaj zločin još nitko nije odgovarao, proces istrage nikada nije ni pokrenut iako je rodbina žrtava zločina među napadačima na videosnimci prepoznala i neke svoje susjede, pripadnike zloglasne postrojbe “El mudžahid” koji i sad žive u susjednom selu Sadovače i njihova su imena poznata široj javnosti, ali ne(?) i pravosudnim tijelima .

-Gubitak tako važne kote nije u HVO-u ostao bez reakcije pa su vrlo brzo pripadnici postrojbi za posebne namjene HVO Operativne zone Središnja Bosna uzvratile kontranapadom i položaji su brzo vraćeni.

Ostale gore navedene objave iz ove serije tweetova pogledajte OVDJE./R. I./HMS/

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button