Domovina

XI. izborna jedinica: Mogu li generali i HRS ugroziti HDZ-ovu dominaciju u Herceg Bosni i dijaspori?

Jedanaestu izbornu jedinicu, za razliku od prethodnih deset, odlikuje drugačiji status. Ova izborna jedinica obuhvaća sve hrvatske državljane koji žive izvan RH, a biraju tri saborska zastupnika. Izbornu jedinicu za dijasporu rijetko se spominje u kontekstu predizborne kampanje, a jedan od razloga je relativna predvidivost rezultata. Naime, HDZ je u 11. izbornoj jedinici tradicionalno apsolutni favorit.

Gdje se nalazi?

Hrvatski državljani koji žive u inozemstvu svoje predstavnike mogu birati ukoliko su se prethodno aktivno registrirali. Glasanje se održava u diplomatsko-konzularnim predstavništvima po cijelom svijetu, od Australije preko europskih zemalja do SAD-a i Argentine… Najveći broj birača i biračkih mjesta bit će u BiH, a glasanje u ovoj izbornoj jedinici započinje 16. travnja.

Liste i kandidati

Za naklonost birača u inozemstvu bori se tek osam izbornih lista s ukupno 79 kandidata.

Jedna od posebnosti 11. izborne jedinice je i mali broj poznatijih kandidata. Ističu se tek Zvonko Milas, generali Ljubo Ćesić Rojs i Ivan Tolj te Slaven Raguž predsjednik HRS-a.

11. izbornu jedinicu obilježava tradicionalna dominacija desnih lista. Shodno tome ljevica je gotovo u potpunosti ignorira i propušta natjecanje u njoj iako je Milanović zbog svog djelovanja i borbe u zaštiti prava Hrvata u BiH uživa velike simpatije među Hrvatima u BiH.

Na ovogodišnjim parlamentarnim izborima s lijeve strane spektra listu je prijavila tek stranka Možemo. Njih predvode Elena Komarić i Borna Lozo.

HDZ prvenstveno zahvaljujući svojoj logistici i ovog puta očekuju puni plijen – tri saborska mandata. Prvi na listi je Zvonko Milas, a slijede ga Nevenko Barbarić i Radoje Vidović koji se nisu iskazali u protekle četiri godine u obrani i zaštiti prava Hrvata u BIH.

Kao prvi izazivač HDZ-u nameće se lista Hrvatskog bila koju predvode umirovljeni generali Ljubo Ćesić Rojs, Ivan Tolj te Ivan Kapular.

Iznenađenju se nadaju i u Mostu. Prvi na listi im je Slavko Zovko, a zadnji Slaven Raguž predsjednik HRS-a koji je jedina istinska oporba HDZ-u u BiH.

Lista stranke Odlučnost i pravednost na svojem vrhu ima zanimljivo ime, poznato u emigrantskim krugovima. Radi se o Marku Franoviću Hrvatu iz Australije.

Rezultati 2020.

Na izborima 2020. ovu izbornu jedinicu osvojio je HDZ sa 63,02% što im je omogućilo sva tri saborska mjesta. Drugoplasirana je bila nezavisna lista Željka Glasnovića kojoj ni 20,97% ipak nije bilo dovoljno za mandat. Nedostajalo je samo nekoliko glasova a postojale su ozbiljne sumnje i u izbornu krađu. Zanimljivo je da je taj mandat upravo Plenkoviću bio 76. mandat u Saboru koji mu je osigurao većinu.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button