Domovina

VIDOVIĆ KRIŠTO PODNIJELA KAZNENU PRIJAVU PROTIV IPSOS PULSA, MARKA MILIĆA I REAL GRUPE ZBOG LAŽNIH ANKETA I NANOŠENJA ŠTETE HRVATSKIM GRAĐANIMA

KAROLINA VIDOVIĆ KRIŠTO podnijela je kaznenu prijava protiv:

1. Ipsos puls agencije, zbog možebitno počinjenih kaznenih djela iz KZ-a, opisanih u člancima 127., 327., 333., 338. i 236.

2. Krešimira Renca Prosolija, predsjednika Uprave Real grupe d.o.o., zbog možebitno počinjenih kaznenih djela iz KZ-a, opisanih u člancima 38., 236., 291., 327., 333 i 338.

3. Marka Milića, glasnogovornika vlade RH, zbog možebitno počinjenih kaznenih djela iz KZ-a, opisanih u člancima 125., 127., 291., 295., 327., 333. i 338.

Gore prijavljeni dogovorili su da izradom lažnih anketa te objavljivanjem istih u svim relevantnim medijima u RH, obmane hrvatske birače, dovedu ih u zabludu, upute na glasovanje protivno vlastitim uvjerenjima, ili stvore dojam beznađa kako ne bi izašli na birališta.

U navedenoj skupini Agencija Ipsos puls izrađivala je lažne ankete, Marko Milić kao glasnogovornik vlade organizirao je financiranje izrade anketa namještajući poslove Ipsos pulsu.

Real grupa i Krešimir Renco Prosoli su skrbili da se lažne ankete objavljuju u svim medijima u Hrvatskoj. Real grupi je Marko Milić osigurao poslove s državnim tvrtkama i tvrtkama koje su netransparentno uvezane sa Vladom RH, kao što je to Enna grupa.

I Real grupa i Ipsos puls u svim ovim rabotama ostvaruju ogromne zarade, a na štetu hrvatske države i tvrtki u vlasništvu RH.

Tako je agencija Ipsos puls 15. svibnja 2024. telefonski kontaktirala građanku Tinu iz Splita (podaci poznati prijaviteljici) anketirajući je za nadolazeće europarlamentarne izbore.

Prvo pitanje bilo je – za koga je glasovala na izborima 17. travnja 2024. Kada je Tina odgovorila da je glasovala za OIP, gospodin iz Ipsos pulsa je rekao da ta stranka nije ponuđena kao odgovor.

Dakle, stranka OIP bila je kandidirana u svim izbornim jedinicama, te je tvrdnja anketara iz Ipsos pulsa bila ciljana laž. Naime, navedena anketa trebala je kroz anketni rezultat sakriti da je 17. travnja 2024. došlo do izborne krađe. Jer, provoditi anketu o glasovanju na izborima koji su provedeni, a ne davati mogućnost odgovora za koga se uistinu glasovalo, jest organizirana laž.

Opće prihvaćena pretpostavka u Hrvatskoj, ali i u svim drugim društvima jest, da izrađivači anketa imaju neophodnu sposobnost izrađivanja anketa, i to na temelju znanstvenih metoda.

Manipulirati pri izradi anketa na način da se ispitanu osobu dovodi u zabludu, ili onemogući izražavanje njegovih uvjerenja, jest manipuliranje javnošću.

U navedenom slučaju je, pak, riječ o primitivnoj manipulaciji. Jer, ako se ispituje za koga se glasovalo na provedenim izborima, onda u ponudi moraju biti sve stranke koje su bile na glasačkome listiću.

Ovim slučajem potvrđeno je da su ankete u Hrvatskoj lažirane.

Činjenica je i da je Ipsos puls izrađivao ovakve ankete na proteklim izborima, te su na temelju tih, dokazano lažnih anketa, svi mediji u Hrvatskoj svoj medijski prostor davali političkim strankama ili pozivali na javna sučeljavanja.

Upravo na temelju tih lažnih anketa OIP nije pozvan ni na jedno sučeljavanje, te je na taj način od navedenih prijavljenih počinjeno kazneno djelo povrede slobode mišljenja i izražavanja misli.

Nadalje, objavljivanjem lažnih anketa utjecalo se na birače da glasuju za pojedinu političku stranku za koju nisu htjeli glasovati, ili da uopće ne izađu na izbore.

Marko Milić, kao što je to već javno poznato, nastupajući u ime predsjednika vlade Andreja Plenkovića, protuzakonito utječe na čelnike državnih tvrtki pri dodjeli poslova ili nabavi usluga (slučaj Krešimir Macan-Hrvatske šume). Upravo su Marko Milić i njegov nalogodavatelj Andrej Plenković omogućili Krešimiru Rencu Prosoliju poslovnu privilegiranost i poslovni razvoj suprotan tržišnim načelima.

Real grupa koja obavlja poslove reklamiranja za državne tvrtke, ucjenjuje medije što smiju, a što ne smiju objavljivati, te na taj način vrši kaznena djela cenzure te ogranićava prava hrvatskih građana na objektivne informacije.

I za nadolazeće europarlamentarne izbore ova skupina provodi manipulacije i objavljuje lažne ankete. Tako je jedan hrvatski građanin prije nekoliko dana nazvan od anketne agencije s pitanjem za koga će glasovati; ponuđene su mu samo one stranke kojim Plenković dopušta javne nastupe (HDZ, SDP, MOŽEMO, DP, PIP, HSLS-SDSS, MOST, IDS). Na inzistiranje građanina koje druge stranke su u ponudi nabrajane su daljnje stranke ali nije bilo OIP-a, tek nakon inzistiranja građanina, i to nakon nekoliko minuta, kao zadnja opcija ponuđen je OIP.

Izrada lažnih anketa, objavljivanje istih u medijima – a na temelju kojih se vrši manipulacija javnosti te provodi cenzura, jest teško kazneno djelo koje se mora žurno istražiti, te ga spriječiti.

Jer, krađa izbora, jest u prvom redu krađa hrvatskih građana i ograničavanje prava hrvatskim građanima na slobodan izbor, čime su hrvatski građani jedini građani u EU koji to pravo nemaju.

Karolina Vidović Krišto

Predsjednica OIP-a,Nositeljica kandidacijske liste za Europski parlament

CRODEX.NET

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button