Domovina

VELIKA POBJEDA ZA SLOBODU! Julian Assange je oslobođen i vraća se kući

Američke vlasti pristale su odustati od zahtjeva da  osnivač WikiLeaksa Julian Assange bude izručen SAD-u nakon sklopljenog sporazuma o priznanju krivnje. Jedini grijeh mu je bio što je objavio ratne zločine u Iraku pa je ekipa iz Washingtona tražila njegovo izručenje.

Assangeova platforma WikiLeaks objavila je ,između ostalog, tisuće povjerljivih američkih vojnih dokumenata o američkoj invaziji na Afganistan i Irak. WikiLeaks je, između ostalog, 2010. objavio videosnimku američkih vojnih helikoptera koji ubijaju civile u iračkoj prijestolnici, kao i informacije o stotinama ubijenih civila tijekom američke invazije u Afganistanu.

U zamjenu za priznanje ”krivnje za urotu” za dobivanje i otkrivanje informacija o nacionalnoj obrani, Assange će biti osuđen na vremensku kaznu od 62 mjeseca – vrijeme koje je već proveo u britanskom zatvoru.

Reuters javlja da je Assange napustio zatvor Belmarsh u Velikoj Britaniji, u kojem je proveo zadnjih pet godina. Assange (52) je pristao priznati krivnju po jednoj točki optužnice za udruživanje radi dobivanja i otkrivanja povjerljivih dokumenata američke nacionalne obrane, prema podnescima pred Okružnim sudom SAD-a na Marijanskom otočju, američkom teritoriju u Tihom oceanu. 

Assange bi trebao biti osuđen na 62 mjeseca već odslužene kazne na saslušanju na otoku Saipan u 9 ujutro po lokalnom vremenu u srijedu, a očekuje se da će se nakon tog ročišta vratiti kući, u Australiju.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button