Svijet

Valjanost potvrde o preboljenju od korone preko noći smanjena sa 6 na 3 mjeseca

U Njemačkoj su najavili smanjenje statusa o preboljenju korone sa šest na tri mjeseca. Njemački ministar zdravstva Karl Lauterbach i njegovo ministarstvo su ovime izazvali pravu pomutnju i kritike

– Ministar i njegovo ministarstvo zdravstva su izazvali pomutnju u cijeloj zemlji. Moraju objasniti Parlamentu i javnosti tko je znao za to smanjenje, što se znalo i kada – kritizira zdravstveni stručnjak Tino Sorge (46, CDU), piše Fenix

Jer kao ministar zdravstva, Lauterbach je odgovoran za Institut Robert Koch (RKI) koji je, prema mnogima, skandaloznu odluku, jednostavno bez upozorenja 15. siječnja objavio na svojoj internetskoj stranici i tako unio pomutnju prema među milijune Nijemaca i sve vlade svih njemačkih saveznih zemalja.

Političari upozoravaju kako je još 14. siječnja ministar zdravstva obećao premijerima saveznih zemalja u Bundesratu da će ih na vrijeme obavijestiti o promjenama u statusu onih koji su se oporavili. No 15. siječnja RKI je oporavljeni status smanjio na tri mjeseca. Nebrojeni građani su preko noći izgubili pravo na odlazak u restorane, barove ili teretanu bez dodatnih testova.

Iz Ministarstva zdravstva tvrde kako Lauterbach nije znao za ono što planira RKI.

Na upit BILD-a, glasnogovornik Ministarstva zdravstva je objasnio da Lauterbach nije bio upoznat s kampanjom RKI-ja u vrijeme svog govora u Bundesratu. Lauterbachova državna tajnica Sabine Dittmar (57, SPD), koja je 13. siječnja spomenula planirano smanjenje statusa oporavka sa šest na tri mjeseca u Bundestagu, u trenutku govora navodno nije bila upoznata s nadolazećom odlukom RKI-ja.

Činjenica je da je Savezno ministarstvo zdravstva bilo upoznato s planovima RKI-ja – piše Bild te nastavlja kako je na upit BILD-a, RKI je 17. siječnja potvrdio: – Ministarstvo zdravstva Njemačke (BMG) je sudjelovalo u odluci.

Pa kako je došlo do ove odluke o kaosu i otkad je Lauterbach to doista znao? BILD je želio doznati od Ministarstva zdravstva odgovore na ova pitanja:

– Od kada RKI, za kojeg je odgovoran Lauterbach, radi na smanjenju valjanosti statusa preboljenja?

︎ – Je li RKI izradio ovaj plan prema uputama Ministarstva zdravstva – ili svojom voljom?

– ︎ Otkad je Ministarstvo zdravstva znalo da RKI želi smanjiti status oporavljenih sa šest na tri mjeseca?

– Otkad je Ministarstvo zdravstva znalo da bi uredba trebala stupiti na snagu 15. siječnja?

︎ – Što je Lauterbach znao o svemu tome?

Bild piše kako inače pričljivi ministar ne želi odgovarati na ova osjetljiva pitanja! Umjesto toga, glasnogovornik ministarstva kratko je objasnio da su “komunikacijski problemi” između Ministarstva zdravstva i RKI-a odgovorni za kratkoročnu prirodu odluke. Kao odgovor, Lauterbach je “postavio proceduru” kako bi bolje pripremio odluku RKI-ja u smislu komunikacije u budućnosti.

Ministarstvo zdravstva u početku je odlučno branilo odluku RKI-a i brzinu kojom je donesena. Na upit BILD-a, 19. siječnja glasnogovornik ministarstva je rekao: – Kao Savezno ministarstvo zdravstva, stojimo iza ove odluke. Budući da se virusi mijenjaju, može se smanjiti i zaštita koju pruža cijepljenje ili prethodne bolesti. Stoga je imamo pravo brzo reagirati na takve promjene.

Političar Tino Sorge najavljuje kako želi razjasniti pozadinu kaotične odluke RKI-ja i Lauterbachove uloge.

– Ministar Lauterbach i njegovo ministarstvo izazvali su pomutnju u cijeloj zemlji. Kao predstavnik sindikata, zahtijevamo pojašnjenje i na tu temu uputit ćemo zahtjev saveznoj vladi ovog tjedna – rekao je Sorge za Bild.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button