Domovina

Umro je pukovnik Ratko Despot, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja pravoslavne vjere

U Šibeniku je iznenada u 69. godini preminuo dragovoljac Domovinskog rata pukovnik Ratko Despot, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja pravoslavne vjere.

Od njega se na posebno emotivan način oprostio njegov suborac i prijatelj Drago Krpina:

UZ ODLAZAK RATKA DESPOTA, PUKOVNIKA HRVATSKE VOJSKE

”Najiskrenije me rastužila vijest o smrti pukovnika Hrvatske vojske, Ratka Despota. Upoznao sam ga početkom Domovinskog rata i sretao ga nerijetko u onim teški ratnim godinama. Viđali smo se mnogo puta i u poratnom vremenu.Rijetko kad bi izostao s različitih komemorativnih i drugih skupova vezanih za događaje iz Domovinskog rata. Posljednji put susreo sam ga prije godinu ili dvije na obilježavanju godišnjice pogibije fra Mile Mamića u Lišanima Ostrovičkim. Kao da smo slutili da je posljednji, potrajao je naš tadašnji razgovor vjerojatno dulje nego li i jedan ranije. Razgovor je bio, a o čemu bi drugom, o događajima iz devedesetih.

Uz ostalo razgovarali smo o tomu kako je beogradski velikosrpski režim uspio izmanipulirati veliki dio Srba u Hrvatskoj i upotrijebiti ih u svom naumu da odcijepi trećinu hrvatskog teritorija i priključi ga zamišljenoj „Velikoj Srbiji“. Izrazio je tom prilikom želju da se nađemo negdje na nekom ručku ili večeri kako bismo na miru mogli „proljudikati“. Prihvatio sam i dao obećanje koje nažalost nisam izvršio i zbog toga osjećam istinsku grižnju savjesti.

A tko je zapravo Ratko Despot? Rođen je 1955. u selu Buliću pokraj Benkovca. Pravoslavne vjere. Kao pravoslavac odbijao je prihvatiti stav prema kojem sama pripadnost pravoslavnoj vjeri automatski određuje i nacionalni identitet. Istinski je doživljavao Hrvatsku svojom jedinom Domovinom. Kad je krenula velikosrpska agresija na Hrvatsku i kad se najveći dio benkovačkih pravoslavaca – Srba uključio u tu agresiju, Ratko i njegov brat Živko, nisu dvojili. Priključili su se najprije hrvatskoj policiji a potom Hrvatskoj vojsci i s punom vjerom u ispravnost svoga postupka uključili se u obranu svoje jedine domovine Hrvatske.

Ratko je jedan od, pretpostavlja se, makar točne evidencije nema, desetak tisuća hrvatskih pravoslavaca i Srba koji su sudjelovali u obrani Hrvatske. Koliko je poznato, s činom pukovnika, Ratko je bio najviše rangirani časnik Hrvatske vojske iz ovog dijela hrvatske populacije. U više navrata sam javno tvrdio da je riječ o hrvatskim državljanima i braniteljima prema kojima je u Hrvatskoj počinjena najveća nepravda. Umjesto promicanja njihova, kako se danas voli reći „odabira prave strane povijesti“, protekla dva i pol desetljeća u Hrvatskoj doživljavaju satisfakciju, zauzimaju položaje u strukturama državne vlasti i parazitiraju na novcu hrvatskih poreznih obveznika oni koji su bili nasuprot onoj strani koju je odabrao hrvatski pukovnik Ratko Despot. Umjesto njega i mnogih drugih koji su slijedili njegov primjer, već desetljećima, svakovrsnim moralnim arbitrima pa i u pitanjima Srba u Hrvatskoj pojavljuju se razni pupavci koji su na različite načine bili podupirateljima velikosrpske agresije na Hrvatsku. Osim što je veliki broj hrvatskih Srba i pravoslavaca sudjelovao u obrani Hrvatske, valja se prisjetiti i vrhunskih intelektualaca srpske nacionalnosti koji su stali uz Hrvatsku. Padaju mi napamet samo neka od imena: Srećko Bijelić, zastupnik u Hrvatskom saboru (sedamdesetih istaknuti hrvatski proljećar), Jovan Bamburač, zastupnik u Županijskom domu Hrvatskog sabora, Đorđe Pribičević, savjetnik predsjednika Tuđmana i hrvatski veleposlanik u Grčkoj …

Odlazak hrvatskog pukovnika Ratka Despota, iznova potiče na razmišljanje o nepravdi koja je, njihovim prešućivanjem, počinjena hrvtskim Srbima i pravoslavcima koji su sudjelovali u obrani Hrvatske kao hrvatski branitelji ili su kao intelektualci posvjedočili odanost svojoj domovini Hrvatskoj.

Sveprisutni Milorad Pupovac (na svoj način) i njegov brat, s oružjem u ruci, u vrijeme velikosrpske agresije na Hrvatsku, odabrali su suprotnu stranu od one koju je odabrao Ratko Despot i njegov brat Živko.

(Ima li koga tko bi mogao povjerovati da bi se na posljednjem ispraćaju Ratka Despota mogao pojaviti Ceranjac Pupovac?!)

Dragi Ratko, počivaj u miru Božjem u krilu hrvatske grude koju si istinski volio, poštovao i hrabro branio. Brojnoj Ratkovoj obitelji izražavam iskrenu sućut.” napisao je Krpina.

Pogreb dragovoljca Domovinskog rata Ratka Despota obavit će se u ponedjeljak 11. ožujka u 15 sati na mjesnom groblju Sv. Mihovil u Vukšiću.

Neka mu je laka hrvatska zemlja i počivao u miru Božjem.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button