Crna kronika

UMRO BORISAV JOVIĆ, MILOŠEVIĆEV POMAGAČ U AGRESIJI NA HRVATSKU

Borisav Jović (93), nekadašnji predsjednik Predsjedništva SFRJ i visoki funkcioner SPS, preminuo je danas od Covida u VMC Karaburma u Beogradu.

Borisav Jović je rođen 29. listopada 1928, bio je predsjednik Predsjedništva SFRJ pred njen raspad i potom visoki dužnosnik Socijalističke Partije Srbije, SPS, koja je pod njim evoluirala u posve fašističku stranku.

Dana 28. ožujka 1989. godine izabran je za predstavnika Srbije u Predsjedništvu SFRJ. Bio je potpredsjednik Predsjedništva SFRJ od 15. svibnja 1989. do 15. svibnja 1990. a potom predsjednik Predsjedništva SFRJ od 15. svibnja 1990. do 15. svibnja 1991. 15. ožujka 1991. podnio je ostavku nakon što Predsjedništvo SFRJ kao Vrhovna komanda Oružanih snaga SFRJ nije odobrilo prijedlog Štaba Vrhovne komande Oružanih snaga o uvođenju izvanrednog stanja u zemlji, odnosno nije prošla ideja da se preko izlaska JNA iz vojarni provede plan okupacije Hrvatske i Slovenije, ali Narodna skupština Srbije nije prihvatila njegovu ostavku.

Bio je predsjednik Socijalističke partije Srbije od 24. svibnja 1991. do 24. listopada 1992, što je prije njega bio Slobodan Milošević koji je formalno otišao s te funkcije (ali je neslužbeno zadržao presudni utjecaj) jer po Ustavu nije mogao istovremeno biti predsjednik SPS-a i predsjednik Srbije. Kad se Milošević službeno vratio na čelo stranke, Borisav Jović je postao potpredsjednik SPS-a i ostao na toj dužnosti do kraja studenog 1995.

Sramotna je uloga Carle del Ponte koja nije htjela podići optužnicu (tvrdnja bivšeg suradnik ICTY-a Attila Hoare), iako je imala dokaze, protiv osoba koje su činile “udruženi zločinački pothvat” u agresiji i brojne zločine u Hrvatskoj i BiH a to su: Slobodan Milošević, Veljko Kadijević, Blagoje Adžić, Borisav Jović, Branko Kostić, Momir Bulatović i drugih. Ona je inzistirala na optužnici samo za Slobodana Miloševića i zbog toga zločinci koji su planirali i provodili zločinački pothvat Srbije (Memorandum SANU) u Hrvatskoj  nisu optuženi  iako je postojao udruženi zločinački pothvat  i čitav zapovjedni lanac tako da Borisav Jović nikada nije osuđen za zločine za koje je odgovoran.

CRODEX.NET

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button