Domovina

Umjesto da Danku Derifaj izbace iz HND-a, HND je ‘zaprepašten’ i ‘zgrožen’ ”napadima ” na novinarku

HND se oglasio 10 dana nakon što je novinarka RTL-a Danka Derifaj Mikulaš provalila na, sad je već svima jasno, terasu pjevača Marka Perkovića Thompsona. Po svemu sudeći još nisu shvatili vlasničke odnose, iako je i sam RTL priznao, pa promijenio priču, kako je Thompson ipak vlasnik terase.

U svom očitanju HND je zgrožen ne ponašanjem novinarke Derifaj Mikulaš, nego samo komentarima na Facebook stranici Marka Perkovića Thompsona. Iako je od HND-a , previše je.

Njihovu objavu prenosimo u cijelosti:

“Hrvatsko novinarsko društvo (HND) zaprepašteno je pokušajem pjevača Marka Perkovića Thompsona da spriječi emitiranje televizijskog priloga o nelegalnoj gradnji stambene zgrade na Žnjanu u Splitu i zgroženo njegovim komentarima na službenoj Facebook-stranici, nakon kojih su uslijedile salve najvulgarnijih uvreda i prijetnje premlaćivanjem i smrću našoj kolegici Danki Derifaj, te zbog toga traži promptnu reakciju Državnog odvjetništva RH i ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek.

RTL-ova novinarka Danka Derifaj autorica je priloga o još jednom slučaju mešetarenja nekretninama, koji će biti emitiran večeras (ponedjeljak, 23. kolovoza) u prvoj emisiju nove sezone RTL-ova istraživačkog magazina “Potraga”. Jedan od vlasnika stanova u navedenoj zgradi je pjevač Perković Thompson, koji uz pomoć svojih odvjetnika putem sebi bliskih portala već danima javnost zasipa različitim dokumentima pokušavajući dokazati da je on isključivi vlasnik cijelog ravnog krova susjedne zgrade u kojoj ne živi, a čijim stanarima ne dopušta pristup.

Kada je predstavnik suvlasnika tamo doveo televizijsku ekipu, Thompsonovi odvjetnici su ih proglasili provalnicima – iako su se kretali krovištem koje prema svim aktualnim hrvatskim zakonima pripada svim suvlasnicima zgrade. RTL-ova ekipa proučila je stotine stranica dokumenata, uključujući i one koje su objavili Perkovićevi odvjetnici, a iz kojih je, kako piše u RTL-ovoj najavi večerašnje emisije, jasno zašto je popularni pjevač toliko nervozan.

Perković je na službenom Facebook-profilu objavio i da mu je novinarka provalila u dom i tako uznemirila maloljetnu djecu te podigao protiv nje kaznenu prijavu zbog ometanja posjeda. Televizijska je ekipa, međutim, pjevačev stan snimala s krova stana upravitelja zgrade, Thompsonova djeca nisu bila u stanu, a zavjese na prozorima bile su navučene. Policija je demantirala da je Derifaj prekršila zakon, a nije utvrdila ni elemente prekršaja ni kaznenog djela.

> Tko je Saša Leković, predsjednik HND-a koji tvrdi da je na njega izvršen atentat?

Thompsonovi gnjevni statusi potaknuli su potom njegove sljedbenike da novinarku Derifaj vrijeđaju po profesionalnoj, spolnoj i nacionalnoj osnovi. Reakcije njegovih obožavatelja bile su takve da je časopis Glorija, u kojem je Danka Derifaj ispričala svoju stranu priče, uklonila tekst s društvenih mreža zbog brutalnih komentara jer, kako su objasnili, ne žele biti platforma za širenja govora mržnje.

Novinarka Derifaj podnijela je kaznene prijave protiv niza nepoznatih počinitelja, a njezina odvjetnica Jadranka Sloković najavljuje i pokretanje kaznene odgovornosti protiv Thompsona, koji nije spriječio, ako nije i poticao, uvrede prema našoj kolegici te otvorene pozive na fizičke napade na nju.

Hrvatsko novinarsko društvo daje punu podršku kolegici Derifaj i poziva DORH i policiju da otkriju o kojim je osobama riječ te poduzmu sve mjere protiv Thompsona i administratora njegove Facebook-stranice.

Riječ je o još jednom od nasrtaja na istraživačko novinarstvo čiji vinovnici ne smiju ostati nekažnjeni jer se u suprotnom šalje poruka da se novinarke i novinare može nekažnjeno zastrašivati i spriječiti u obavljanju njihova posla.

Za Izvršni odbor HND-a,
Hrvoje Zovko, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva”

Što se dogodilo 12. kolovoza?

Podsjetimo, novinarka RTL-a Danka Derifa s Thompsonovim susjedom Brankom Miodragom i snimateljem, ušla je u dvorište obitelji Perković gdje je, kako je napisala na Facebooku, ”bila na novinarskom zadatku od javnog interesa”, zanemarujući što su u kući bila sama maloljetna djeca i prethodne sudske presude o imovinsko-pravnom sporu. Njihov su pohod zabilježile i kamere.

Nepovredivost doma jedna je od najvećih vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske. Po Kaznenom zakonu, kaznena djelo iz članka 141. koje se odnosi na narušavanje nepovredivosti doma i poslovnog prostora te iz članka 144. vezano uz neovlašteno slikovno snimanje, progone se po prijedlogu ili privatnoj tužbi oštećene strane – što znači ukoliko oštećenik podnese prijedlog za kazneni progon, a ne po službenoj dužnosti.

Temeljem navedenog, odvjetnik Davorin Karačić zaštitio je Ustavom RH zajamčena prava Marka Perkovića Thompsona. U Splitu je u ponedjeljak Marko Perković podnio kaznenu prijavu te prijedlog za kazneni progon protiv osoba osumnjičenih da su na štetu njega i njegove obitelji počinili kaznena djela iz članka 141 i 144 Kaznenog zakona koji se odnosi na “narušavanje nepovredivosti doma i poslovnog prostora”.

Prošlog je ponedjeljka i odvjetnik Marko Višić poslao je medijima dokaze o vlasništvu kuće i terase u koju je provalila RTL-ova novinarka Danka Derifaj.

Nije točno da je g. Marko Perković krov susjedne zgrade prisvojio kao dio svoje terase, niti je točno da su terasa i dvorište kuće u kojoj živi obitelj Perković s 5 maloljetne djece suvlasništvo svih stanara zgrade na adresi Ivana Pavla II. 23, Split”, ističe odvjetnik Marko Višić koji vodi sporove za zaštitu vlasništva obitelji g. Marka Perkovića, a vezano za medijske prijepore oko prava vlasništva koje polaže na nekretninama koje se nalaze na Žnjanu u Splitu.

Također ističe da “nije točno da ekipa RTL televizije u nijednom trenutku nije stupila na česticu u vlasništvu g. Marka Perkovića”, te upozorava da je “novinarska ekipa RTL televizije, zajedno sa sugovornikom, na nedopušten način neovlašteno se popela ljestvama preko ogradnog zida dvora obitelji Perković, čime im je povrijeđeno Ustavom RH zajamčeno pravo na nepovredivost doma”.

Gledajući pozive „za slobodu novinarstva“, koje predvodi novinar Hrvoje Zovko, ne možemo ne sjetiti se, iz perspektive povijesne i informacijske znanosti, njegova priloga u Dnevniku HTV-a, čiji je urednik bio Zoran Šprajc, prigodom dvadesete obljetnice okupacije Vukovara, kao i reakcije HND-a na taj prilog.

Naime, u nedjelju, 20. studenoga 2011., u središnjem Dnevniku HRT-a, povodom 20. godišnjice srpske okupacije Vukovara objavljen je prilog u kojem se propitkuje je li se Vukovaru 1991. moglo pomoći više. Prilog traje od 00.44 do 09.30 minute Dnevnika, a podijeljen je na dva dijela. Prvi dio govori o stradanju na Ovčari, a drugi o pomoći Vukovaru za vrijeme trajanja bitke. Prilog je sporan zbog manipuliranja tonskim zapisima, transkriptima tih zapisa i svjedočanstvima, čime se sugerira da tadašnje državno vrhovništvo s predsjednikom Franjom Tuđmanom nije htjelo pomoći Vukovaru iako je moglo. Sporni prilog počinje u petoj minuti Dnevnika i traje 4 minute i 39 sekundi (4.35 – 9.14 min).

Nakon što je ovakva montaža puštena u javni informacijski prostor, došlo je do različitih reakcija: oni koji inzistiraju na utvrđivanju činjenica temeljenih na cjelovito prikazanim izvorima tražili su da se cijela stvar preispita, a oni koji žele manipulirati i nametati lažnu percepciju tvrdili su da je snimka istinita te podupirali usvajanje u prilogu predstavljene percepcije kao istine.

Primjerice, Miroslav Tuđman izjavio je da se „Dnevnik HTV-a pretvorio u ekspozituru nekadašnje Kontraobavještajne operacije JNA Opera, koja je i danas, očito, u funkciji predizborne propagande Kukuriku koalicije“. Tuđman je podsjetio da je na suđenju Radenku Radojčiću 1994. spomenuto postojanje audiozapisa nastalih u radionici KOS-a, te stoga smatra da je „riječ je o najsramnijoj manipulaciji” i traži odgovornost urednika i autora .

Pokušaj manipulacije od strane Hrvoja Zovka i Zorana Šprajca

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button