DomovinaZanimljivosti

U spomen na Antu Granika:Legendarni prilog o Mati Vukorepi

Prije nekoliko dana nakon teške bolesti napustio nas je legendarni novinar Ante Granik.

Granik je bio velikan pera koji je znao isplesti takve zanimljive novinarske priče koje se pamte do danas, a krasila ga je ljubav prema ljudima i ljubav prema novinarstvu. 

Ante Granik bio jedan od najpoznatijih i najcjenjenijih novinara HTV -a, doajen televizijske reportaže, novinar koji je puno pridonio u širenju istine o Domovinskom ratu na šibenskom području i u prvom redu novinar kojeg su gledatelji voljeli što je važnije od brojnih nagrada koje je dobio za svoj rad.

Granik je svojim ratnim reportažama skrenuo pozornost cijele Hrvatske, ali i strane javnosti na Šibenik, koji se i kroz njegove priloge afirmirao kao jedan od gradova-heroja Domovinskog rata. Svi se sjećamo njegovog legendarnog priloga  i susreta s ratnim zločincem Ratkom Mladićem 1991. godine kada je tražio od ‘svemoćnog’ Ratka Mladića dozvolu za snimanje okupiranog Drniša.

‘Čujemo da je Drniš srušen’, kaže Granik, a Mladić mu se smije u lice i kaže: ‘Gospodine Ante, Drniš je izgledao strašno, sada je mnogo pitom, fin, u njemu ptice cvrkuću, lep je Drniš sada.’

‘Samo nema ljudi’, dodaje Granik, ali Mladić ne odgovara.

Granik je iza sebe ostavio bogatu riznicu kreativnih televizijskih reportaža sa snažnim autorskim pečatom .

U nastavku donosimo njegovu antologijsku reportažu o bageristi i ribaru Mati Vukorepi koju je Ante Granik ostavio za sobom a s kojom je ušao u antologiju dokumentarizma i tv-novinarstva.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button