Domovina

Tomašević dao gotovo 10 000 eura udruzi u kojoj je gradska zastupnica Možemo, a koordinatorica Pupovčeva kćer

Iz proračuna grada Zagreba Tomašević redovito isplaćuje novac lijevim udrugama koje su nerijetko povezane sa strankom Možemo. Gotovo 10 000 eura dobila je udruga Kooperativa čija je koordinatorica kćer Milorada Pupovca Tihana. Članica udruge i programska koordinatorica je i Marija Krnić, gradska zastupnica Možemo. piše narod.hr.

Na stranicama udruge na engleskom jeziku piše kako se radi o „regionalnoj platformi za kulturu“. Kooperativa je osnovana 2012. kao „nevladina, nestranačka i neprofitna organizacija“. Područje djelovanja je „nezavisna kultura i suvremena umjetnost na području jugoistočne Europe“. Udrugu su zajednički osnovale 21 nezavisna kulturna organizacija iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Srbije, Slovenije i Sjeverne Makedonije. U svrhu pomaganja regionalnih udruga i inicijativa, Kooperativa ima takozvani „Reg Lab“. Odnosno, puni naziv je: Regionalni laboratorij za kulturno djelovanje. U svrhu pomaganja stranih „slobodnih umjetnika“ i inicijativa Tomašević je uplatio 2800 eura. Ostatak novca, 7000 eura, uplaćen je za “Kooperativni praktikum prijateljstva”.

Glavna koordinatorica udruge je Tihana PupovacEna Grabar je financijski administrator, Dejan Košćak voditelj projekta, a Tijana-Ana Spasovska koordinator programa, kao i već spomenuta Marija Krnić.

Tko financira udrugu koja se bavi regionalnom suradnjom i potporom slobodnim umjetnicima na području jugoistočne Europe? Na samom dnu internetske stranice udruge nalaze se donatori: Europska unija, Zaklada Kultura nova, Vlada Republike Hrvatske (Ured za udruge), Rockefeller Brothers Fund, USAID i The Balkan Trust for Democracy (The German Marshall Fund). Ovdje je riječ o vrlo ozbiljnim donatorima koji raspolažu s milijunima dolara. Spomenute udruge koje u svom imenu imaju riječi Rockefeller i Balkan izrazito su zainteresirane za regionalnu suradnju „Zapadnog Balkana“, a povezane su i s Otvorenim društvom George Sorosa. Pored ovakvih donatora, Tomaševićevih 10 000 eura iz gradskog proračuna izgleda vrlo malo.

Izvor:narod.hr

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button