Domovina

TKO SE OD ”HRVATA” SPREMA IZDATI SREDIŠNJU BOSNU: DF, SDP i Fuad Kasumović kandidirali ”bošnjačke” Hrvate

Bošnjačke stranke krenule su u otvorenu bitku nametanja svog izaslanika u klub Hrvata Doma naroda FBiH iz županije Središnja Bosna. Kako piše portal Centralna.ba, u Središnjoj Bosni pojedine političke bošnjačke stranke rade pripremu za izbor svojih Hrvata u Dom naroda čime bi u potpunosti delegitimirali hrvatsku političku poziciju u Bosni i Hercegovini.

Tako je Nermin Nikšić iz SDP-a kandidirao Anitu Markanović, Željko Komšić postavio je izvjesnu Maru Đukić a Fuad Kasumović isturio je Božu Skopljakovića.

Županija Središnja Bosna daje šest delegata u Dom naroda FBiH. U pitanju su tri Hrvata, te po jedan Bošnjak, Srbin i ostali.

Prema preliminarnim podacima, samo tri Hrvata iz tzv. probošnjačkih stranaka imaju šanse da uđu u Skupštinu KSB. Unatoč protivljenju većeg dijela stranke, četvrta na listi SDP-a BiH bit će Anita Markanović. Na Općim izborima 2018. godine SDP je osvojo pet mandata. Ukoliko ponove isti rezultat, Anita Markanović će, vjerojatno, biti izabrana u Skupštinu SBK. Pod uvjetom da SDP potvrdi njenu kandidaturu. Demokratska fronta će kandidirati Maru Đukić iz Viteza. Ona je na drugom mjestu kantonalne liste. Upravo dvoje zastupnika DF-a izabrano je u Skupštinu KSB na izborima 2018. godine. Predsjednik Hrvatske stranke Božo Skopljaković u KSB će koalirati sa BH Inicijativom Fuada Kasumovića.

Prema informacijama portala “Istraga”, Skopljaković bi trebao biti nositelj liste za Skupštinu KSB. Ukoliko prođe, a bivša stranka Fuada Kasumovića je imala jednog zastupnika u Skupštini, to znači da bi bilo najmanje troje zastupnika hrvatske nacionalnosti koji dolaze iz probošnjačkih stranaka. Čak i ako hrvatske stranke ponove isti rezultat i osvoje 10 mandata, to znači da će ta stranka iz KSB sigurno moći izabrati dva delegata Hrvata u Dom naroda FBiH. Treći delegat bi se birao žrijebom, što znači da probočnjačke stranke, i praktično, mogu imati jednog delegata iz reda Hrvata u Domu naroda FBiH. Naravno, Mara Đukić, Božo Skopljaković i Anita Markanović prethodno moraju biti izabrani u Skupštinu KSB.

”Bošnjački” Hrvati : Božo Skopljaković, Mara Đukić i Anita Mrkanović

SDA i Narod i Pravda, prema preliminarnim listama, nemaju nijednog kandidata iz reda hrvatskog naroda tako da se nadamo da bošnjačke stranke neće plasirati više od jednog svog Hrvata u Skupštinu.

Inače, u javnosti se danima spekuliralo oko kandidata HDZ-a za Predsjedništvo BiH, a iz HDZ-a BiH je prije nekoliko trenutaka potvrđeno da Dragan Čović u tu utrku neće ići.

Izvor:centralna.ba

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button