Domovina

Suprug Martine Dalić ni pod koju cijenu ne želi prepustiti “svoju fotelju” u INI

Suprug Martine Dalić karijeru u Ini započeo je 1986. godine kao geolog na istražnim i proizvodnim projektima u Hrvatskoj. Nakon toga 1996. postaje rukovoditeljem poslovne jedinice zadužen za istočnu Slavoniju i Podravinu.

Mađarski članovi Uprave Ine, uključujući i predsjednika Uprave Sándora Fasimona sami su podnijeli ostavke nakon otkrivanja mega afere u Ini. Troje hrvatskih članova uprave ne da se sa svojih pozicija niti nakon što je Vlada od Nadzornog odbora zatražila njihovu smjenu. Dok se u utorak doznalo imena koja Banski dvori predlažu na njihovo mjesto i dok se čeka sastanak Nadzornog odbora koji stare članove Uprave treba razriješiti, a nove imenovati, podsjećamo na medijski najeksponiranijeg hrvatskog člana Uprave Ine – Niku Dalića, supruga bivše ministrice i potpredsjednice Vlade Martina Dalić.

Iako se Niko Dalić, po struci geolog, godinama uspinjao po hijerarhijskim stepenicama u Ini, kada je u veljači 2011. postao članom Uprave Ine njegov uspjeh zasjenila je činjenica što je on pripisivan upravo tome što je njegova supruga Martina Dalić dva mjeseca ranije imenovana ministricom financija u Vladi Jadranke Kosor.

Niko Dalić – Karijera u Ini

Karijeru u Ini započeo 1986. godine kao geolog na istražnim i proizvodnim projektima u Hrvatskoj. Nakon toga 1996. postaje rukovoditeljem poslovne jedinice zadužen za istočnu Slavoniju i Podravinu. Od 2005. do 2008. obnaša funkciju pomoćnika izvršnog direktora Naftaplina te vodi projekte u inozemstvu. Osim toga, voditelj je timova za strategiju Naftaplina i Energetsku strategiju Republike Hrvatske te tima za IPO.

Nakon te funkcije od 2008. do 2009. direktor je Sektora za istraživanje. Od lipnja 2009. na mjestu je člana Uprave u Edini. To je zajednička kompanija Ine i talijanskog Edisona, gdje se usmjerio na aktivnosti na polju Izabela na Sjevernom Jadranu.

Diplomirao je te kasnije i magistrirao na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu. Stručni ispit pri Ministarstvu znanosti položio je 1996. godine. Pohađao je i brojne dodatne seminare i profesionalna usavršavanja u zemlji i inozemstvu.

Ipak, Dalić se zbog svoje politički moćne supruge nije u javnosti mogao otarasiti priče o nepotizmu i sukobu interesa.

To je do izražaja došlo kada je Martina Dalić po drugi puta ušla u Banske dvore. Ona je 2016. u Vladi Andreja Plenkovića obnašala dužnost potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva, malog i srednjeg poduzetništva i obrta.

Plenković bivšu ministricu nakon afere Hotmail postavio na mjesto predsjednice Uprave Podravke

2018. napušta tu funkciju pritisnuta aferom Hotmail. Optužena je da je s privatnog maila komunicirala sa stručnjacima koji su pisali tzv. lex Agrokor, a koji su temeljem tog angažmana, ostvarili milijunske konzultantske ugovore. Martina Dalić je trenutno predsjednica Uprave Podravke, gdje je postavio Plenković.

Sukobi s Buljem oko sukoba interesa

U vrijeme svog drugog mandata Dalić se najviše sukobljavala sa zastupnikom Mosta Mirom Buljem koju ju je neprestano prizivao zbog sukoba interesa s obzirom na to da joj suprug sjedi u Upravi Ine, a ona pod sobom ima resor u koji, među ostalim, spada i Ina. ”Političke stavove treba temeljiti na činjenicama, a ne na medijskim spekulacijama, aranžiranim i organiziranim prilozima u različitim medijima”, rekla je Dalić 2017. Bitno je za napomenuti da je Vlada, kojoj je Dalić bila potpredsjednica, u to vrijeme najavila otkup dionica Ine od Mola, što se do danas nije ostvarilo.

Jedna od zanimljivih epizoda vezana za Martinu Dalić zbila se u Hrvatskom saboru u rujnu 2017. kada je Dalić vikala na Bulja braneći svoju kolegicu, ministricu vanjskih poslova Mariju Pejčinović Burić, također zbog mogućeg sukoba interesa zbog njezinog supruga Zorana Burića koji je stajao iza projekta izgradnje Termoelektrane Peruča. Pejčinović Burić danas je glavna tajnica Vijeća Europe.

Bulj o Daliću: U Ini ima 130.000 kuna plaće. Hoće li vratiti plaće?

Mostovac Miro Bulj komentirao je u kolovozu pljačku u Ini i dotakao se Dalića.

“Jasno je ko dan da je Plenković najodgovorniji jer je on sve ove kadrove u INA-i postavio!
Hoće li muž Martine Dalić kao i svi oni koji su sjedili u Upravi i NO vratiti svoje plaće jer ih nisu zaslužili?!
Čak iako nisu dio ove kriminalne strukture koja je čerupala INA-u, iako je u to teško povjerovati, odgovorni su jer kriminal nisu primjetili!
Inače, Niko Dalić je zahvaljujući Plenkoviću u INA-i primao mjesečno 130 tisuća kn plaće, što znači da je u 11 godina natukao u INA-i 17 milijuna i 160 tisuća kn!
INA SE PLJAČKALA I LEGALNO, A NE SAMO NELEGALNO!”, objavio je Bulj.

Koliko Niko Dalić zarađuje?

Niko Dalić pak za razliku od supruge Martine nikada nije bio medijski eksponiran. Izjave nije davao niti sada kada je otkrivena mega pljačka u Ini kada je očito na najboljem putu da ostane bez svoje fotelje u Upravi Ine.

Prema dokumentima Ine Niko Dalić je u 2021. zaradio je nešto više od dva milijuna kuna bruto, a godinu ranije nešto manje od milijun kuna – u protekle 2 godine oko tri milijuna kuna.

Foto: Ina

Koprivnički portal Danica doznao je nedavno pak kako hrvatski članovi Uprave Ine imaju plaću od 78.000 kuna bruto mjesečno, a ove će im godine biti isplaćen i bonus od 608.000 kuna svakome. 

Izvor: narod.hr

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button