Svijet

Soros: Ruska invazija je označila početak trećeg svjetskog rata, 4. veljače je sklopljen bogati ugovor dvojice državnika

Austrijski Der Standard za komentatora o ruskoj invaziji na Ukrajinu pridobio je Georgea Sorosa, kontroverznog 91-godišnjeg američkog milijardera podrijetlom iz Mađarske. Imao je nekoliko zanimljivih komentara.

“Ruska invazija na Ukrajinu 24. veljače označila je početak trećeg svjetskog rata koji ima potencijal uništiti našu civilizaciju. Invazija je uslijedila nakon dugotrajnog sastanka ruskog predsjednika Vladimira Putina i kineskog predsjednika Xija Jinpinga 4. veljače – početka proslave kineske lunarne nove godine i Zimskih olimpijskih igara u Pekingu. Na kraju tog sastanka, njih dvojica objavili su pažljivo izrađenu izjavu od 5000 riječi u kojoj proglašavaju blisko partnerstvo između njihove dvije zemlje. Dokument je bogatiji od bilo kojeg ugovora i zacijelo su mu prethodili detaljni pregovori”, napisao je Soros za Der Standard.

Iznenadilo ga je što je, kako je napisao, Xi Putinu dao bianco ček da napadne Ukrajinu.

“Mora biti vrlo uvjeren da je njegova potvrda za doživotnog vladara Kine kasnije tijekom godine obična formalnost. Nakon što je svu moć koncentrirao u svojim rukama, Xi je pažljivo osmislio scenarij koji ga stavlja na istu razinu s Mao Ce-Tungom i Dengom Xiaopingom”, dodao je.

Napisao je i da Putinova vizija “unakažava” tradicionalnu “rusku dušu”.

“Kao dijete imao sam mnogo susreta s ruskim vojnicima kada su 1945. okupirali Mađarsku. Iz ovoga sam naučio da će, ako ih zamolite, podijeliti s vama svoj posljednji komad kruha”, zaključio je Soros podsjetivši se na djetinjstvo.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button