Izbor uredništva

Selak Raspudić protiv Covid-putovnica: Ovime se po prvi put dijelimo na zdravu i nezdravu Europu, onu koja nije mobilna i koja je kužna

Stižu COVID-putovnice

Digitalne potvrde, poznate kao COVID-putovnice, Europska unija može početi uvoditi od 1. lipnja. Sinoć, nakon šestosatnih pregovora, Europski parlament, Europska komisija i države članice postigli su kompromis.

Prije nekoliko dana objavljeno je da djeca neće dobivati Covid-putovnice. Što se prelaska granice tiče, svi stariji od sedam godina moraju imati ili dokaz o preboljenju ili negativan test.

Ipak, neslužbeno se doznaje, u Hrvatskoj će djeca do 18 godina moći ulaziti u sve prostore kojima podliježe digitalna zelena potvrda uz uvjet da su s roditeljima i da im roditelji imaju zelene potvrde.Tzv. COVID putovnica zapravo je zelena potvrda s QR kodom koji sadržava informaciju – da je vlasnik cijepljen, ili testiran ili je prebolio COVID-19 u određenom razdoblju u kojem se smatra da je zaštićen antitijelima. Novi dokument omogućava prekogranično putovanje unutar Unije bez dosadašnjih epidemioloških mjera, poput samoizolacije i obaveznog testiranja.

Nakon dogovora Europskog parlamenta, Portugala kao predsjedavajućeg Vijećem EU-a i Europske komisije o Covid-19 certifikatima koji bi trebali pomoći otvaranju ljetnog turizma u Uniji, u Saboru su se u petak podijelila mišljenja, od potpore uz oprez do ocjene o diskriminatornoj odluci.

Marija Selak Raspudić iz Kluba Mosta istaknula je da, sve dok za sve zemlje članice EU ne postoji jednak pristup svim trima uvjetima koji se postavljaju kao nužni za mogućnost dobivanja tih putovnica, a mi smo jedna od niže procijepljenih zemalja, ta je odluka diskriminatorna jer stavlja u nejednak položaj različite članice EU.

“Treba istaknuti i da se ovime Europa po prvi put dijeli na dvije Europe, na zdravu i nezdravu Europu, onu koja nije mobilna i koja je kužna. Mi smo se našli na začelju EU s mogućnošću nošenja s ovom krizom i ovakva odluka koja predstavlja presedan sigurno može koštati najviše nas. Mi bismo se prvi trebali suprotstaviti ovakvim potencijalno diskriminatornim praksama i raditi na tome da se nađu drugačija, demokratska i pravična rješenja nošenja s ovom zdravstvenom krizom, poglavito ako imamo u vidu da se neki od kriterija epidemiološki neutemeljeni, poput vremena od kada je netko prebolio koronu”, kazala je.

Sporno je, dodaje, i koliko će ta odluka vrijediti i kako će se odnositi prema cjepivima koja nisu odobrena u EU pa neki građani neće imati prava poput drugih građana EU. “Riječ je o ishitrenoj odluci koja pokušava kreirati privid normalizacije epidemiološkog stanja, a koja može biti duboko diskriminatorna s najvećim posljedicama za najslabije članice EU i stoga joj se moramo na vrijeme suprotstaviti”, apelirala je.

Selak Raspudić ukazuje i na političke i etičke kontroverze jer osim korištenja tih putovnica za prelaske granica, sve je nejasnije gdje će se one tražiti i mimo tih granica i za koje sve objekte u svakodnevnom životu i konzumiranje kojih usluga će se tražiti takav dokument. Ovu odluku ocijenila je duboko problematičnom jer će se najviše reflektirati na socijalno ugroženije države.

Da je prije 2 godine netko ozbiljno predložio uvođenje ovakvih putovnica ili pokušao provesti, vjerojatno bi završio ili u zatvoru, ili u ludnici. Realna ugroza za Hrvatsku ali i za ostatak EU je prošla,ali kad se jednom spirala straha zavrti nije ju lako zaustaviti. Nažalost danas smo dovedeni pred svršen čin i uzalud je objašnjavati da je to suludo.

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button