PovijestZanimljivosti

VIDEO Tko je bio Ivan Stier, djed Davora Ive Stiera i kakva njegova bila uloga u doba NDH govori on sam u snimci iz 1989. godine

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović osvrnuo se jednom prigodom i na djeda HDZ-ovog Davora Ive Stiera.

– Doveden je u pitanje i Stier koji je uređivao ustaške novine. Ja sam mu bio šef u Ministarstvu vanjskih poslova, predložio sam njegovo promaknuće prije puno godina i odlazak u Bruxelles ga nisam pitao što mu je bio deda. Znam što mu je bio deda – ratni zločinac i ubojica. Ali to više nije bitno, preko toga pokušavam prijeći, kazao je Milanović.

Pukovnik Ivan Stier rođen je u Čepinu 18. lipnja 1913. godine. Po zanimanju je bio trgovac i istaknuti pristaša HSS-a. Nakon proglašenja NDH radio je u Građanskoj zaštiti na uspostavi nove vlasti u Slavoniji. U lipnju 1941. postavljen je za pobočnika u Ustaškom stožeru u Osijeku, a potom za zapovjednika Pripremne bojne koja je djelovala na Banovini.

Tijekom 1942. u činu satnika bio je zapovjednik XIII. djelatne bojne u sastavu I. stajaćeg djelatnog sdruga (poznatog kao Crna legija) i bio je stacioniran u Gračanici u sjevernoj Bosni. Zapovjednik Sdruga (Crne legije) bio je Jure Francetić, a u to vrijeme zapovjednik I. djelatne bojne bio je Rafael Boban. Pripadnici Stierove postrojbe nazivali su se ‘štirovcima’, a oni pod Bobanovim zapovjedništvom ‘bobanovcima‘. Kasnije se taj naziv – bobanovci – proširio na cijelu postrojbu. Povratkom u Osijek imenovan je zapovjednikom 2. ustaškog sdruga

U zahtjevu za izručenje FNRJ iz 1946., dok je bio u logoru Italiji, navodi se da je bio zapovjednik ustaške crnomorske flote.

U svibnju 1945. povlači se iz NDH i preko Italije uspijeva se dokopati Argentine. Partizanske vlasti (Državna komisija za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača) 1946. su tražile njegovo izručenje dok je bio u logoru Bagnoli u Italiji.

Kakva je uloga Ivana Stiera bila u doba NDH govori on sam u snimci iz 1988. godine. Pukovnik Ivan Stier umro je u Buenos Airesu 1998. godine u 85. godini života.

Autor snimke je Michael Palaich.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button