Domovina

Sjećate li se ravnatelja Krešimira Mihajlovića koji je dobio otkaz zbog Gotovine i Markača?

Bivši ravnatelj Osnovne škole Petra Zrinskog Krešimir Mihajlović u Zagrebu je izgubio sudski spor protiv te škole te mu je, nakon što je prošle godine presuda kojom je dužan Školi isplatiti velik iznos novca, postala pravomoćna i ovršna, blokiran račun.

Krešimir Mihajlović, podsjetimo, kao ravnatelj osnovne škole, koju su pohađala djeca tada SDP-ovog premijera a sada predsjednika Milanovića, zajedno s učenicima je 2011. istaknuo plakat na kojemu su bile fotografije hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača, tada nepravomoćno osuđenih haških zatvorenika, uz natpis: „hrvatski mučenici“.

Upravo je to bio razlog zbog kojega je Mihajović uskoro, u trenutku reizbora, smijenjen s dužnosti. I to na način da mu pri tom Škola nije uručila otkaz ugovora o radu, što je bila dužna učiniti, niti je primio otpremninu na koju je imao pravo, tako da je ostao bez posla i bez mogućnosti da se prijavi na Zavod za zapošljavanje.

Bilo je to u vrijeme nakon što su generali, na zaprepaštenje hrvatske javnosti, nepravomoćno osuđeni u Haagu za „udruženi zločinački poduhvat“ – Gotovina na 24 godine zatvora, a Markač na 18. Time je operacija Oluja, kojom su hrvatske snage oslobodile okupirane dijelove Banovine, Korduna, Like i Dalmacije i okončale Domovinski rat, na međunarodnom sudu dovedena u pitanje. To je za Hrvatsku, koja je nastala na temeljima obrambenog Domovinskog rata, bio težak udarac. U tim trenucima Krešimir Mihajlović zajedno s učenicima svoje osnovne škole imao je potrebu izraziti podršku generalima, a time i istini o Domovinskom ratu.

Iako su generali u međuvremenu pravomoćno oslobođeni, s velikim oduševljenjem dočekani u Hrvatskoj te njihovu nevinost danas nitko ne dovodi u pitanje, za Krešimira Mihajlovića muke nisu bile gotove. Svi dugotrajni sudski sporovi, koji traju već 10 godina, završili su nepovoljno po Mihajlovića te mu je sada, kada je u mirovini, blokiran račun.

Generale danas svi poštuju

Oluja je danas priznata kao legitimna oslobodilačka operacija, a generali Gotovina i Markač slobodni su ljudi i rado pozivani gosti na na obilježavanjima obljetnica događaja iz Domovinskog rata ili pak članovi nekih važnih državnih tijela. Obojica su članovi Vijeća za domovinsku sigurnost, a Mladen Markač obnašao je i dužnost posebnog savjetnika ministra unutarnjih poslova (na to je mjesto podnio ostavku 2018., između ostalog i zbog Vladina inzistiranja na ratifikaciji Istanbulske konvencije). Na posljednjem obilježavanju Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti u Kninu, general Gotovina održao je govor u okviru državnog protokola, a predsjednik Milanović posebno ga je pozdravio na početku svoga govora.

Dakle, sve ono što je Mihajlović govorio o generalima još 2011., danas je u Hrvatskoj općeprihvaćeno. No, unatoč svemu tome, Mihajlović danas, kada je u mirovini, a ima i ozbiljne zdravstvene probleme, proživljava teške udarce.

Podsjetimo, sudski spor koji se vodio zbog nepoštivanja Mihajlovićevog ugovora o radu, točnije zbog toga što mu prilikom smjene nije bio uručen otkaz ugovora o radu niti je primio otpremninu koja mu je pripadala, najprije je pravomoćnom presudom Županijskog suda u Zagrebu riješen pozitivno za Mihajlovića te je on od Škole primio određen iznos odštete. Međutim, odlukom Vrhovnog suda ta je presuda kasnije promijenjena na štetu Miihajlovića te je Škola pokrenula novi sudski postupak kojim je tražila da joj s kamatama vrati novac koji je u međuvremenu primio. Taj je spor riješen u korist Škole, odluka je prošle godine postala pravomoćna, a zatim i ovršna te je pokrenut postupak naplate tih sredstava, a Mihajloviću blokiran račun.

Dodajmo da je Mihajlovićev slučaj bio i na Ustavnom sudu gdje se njegova odvjetnica pozvala na odluku Europskog suda, prema kojemu, kada jednom sudska odluka postane pravomoćna, više ne može biti poništena. No, sutkinja Ustavnog suda koje vodila ovaj predmet, bivša SDP-ova ministrica Ingrid Antićević Marinović, odbila je žalbu, pa su se Mihajlović i njegova odvjetnica obratili Europskom sudu za ljudska prava.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button