Kultura

„Sinovi su mi ostavili svoja srca“

Znate li tko je Anica Jurić iz Kaknja?

„Sinovi su mi ostavili svoja srca“, riječi su ovo Anice Jurić, prognanice iz sela Kovači u općini Kakanj koje je izgovorila sad već davne 1998. godine boreći se s neizmjernom boli i tugom, dok je trajala ekshumacija tijela njezinih trojice sinova i supruga u selu Grmače.
Anica Jurić u samo jednom danu, 13 lipnja 1993. godine ostala bez trojice sinova, Stjepana (25), Ljubomira (21) i Dragana (20) te supruga Jure koji je imao 52 godine kad je ubijen. Njih su na kucnom pragu ubili pripadnici tzv Armije BiH.I sama Anica ranjena je kao i njezina nevjesta. Bol koju osjeća zbog gelera koji su joj ostali u nogama neusporediva je s boli i prazninom u njezinom srcu i duši zbog gubitka sve troje svoje djece i supruga, u samo jednom jedinom danu .
S teretom neizmjerne tuge koju ova žena nosi punih 27 godina, Anica će i ovog 13. lipnja upaliti četiri svijeće i pomoliti se za duše svojih sinova Stjepana, Ljubomira i Dragana te supruga Jure. Sva četvorica pokopana su na katoličkom groblju Grmače.Posebno boli činjenica da su zločini nad Hrvatima Kaknja pa tako i Aničinim sinovima i suprugom ostali nekažnjeni. Da tragedije bude još veća, Anica je gledala i iživljavanje pripadnika Armije BiH koji ni do dan-danas nisu odgovarali za ovaj zvjerski zločin nad Hrvatima sela Kovači u općini Kakanj.

Brojna su stratišta zločina nad Hrvatima u kakanjskoj općini za ratnog sukoba između Armije BiH i HVO-a. Civilnih žrtava bilo je 79, od toga 61 odrasli civil, 6 djece i 12 zarobljenih vojnika HVO-a, a protjerano je ili izbjeglo 16. tisuća Hrvata. Na blagdan sv. Ante Padovanskoga, kojega u Bosni uz katolike uvelike štuju i pravoslavci i muslimani, došlo je do masovnog stradanja Hrvata u općini Kakanj. Toga dana paravojne i redovite postrojbe Armije BiH ubile su u selu Drenoviku 16 Hrvata, u Slapnici 9, u Kraljevoj Sutjesci 4, u Bištranima 4, u Kovačima-Bradarićima 10, u Grmačama 3.

Ratnim sukobima kakanjska općina je doživjela veliku demografsku promjenu. Ona je bila gotovo sva etnički očišćena od Hrvata . Čitava hrvatska sela su bez stanovnika, kuće su opljačkane, spaljene i minirane, a još i danas sablasno zjape prazna hrvatska sela.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button