Izbor uredništva

Pandemija Covid 19- Stanje i budući razvoj: Svijet i Hrvatska

Odluka o propusnicama za bolnice je pogrešna, svima je jasno da je to pritisak na cijepljenje

Matematičar i poduzetnik Nenad Bakić već mjesecima radi u tandemu s Gordanom Laucom, sveučilišnim profesorom i znanstvenikom i zajedno su pokrenuli internetsku stranicu Pandemijski realizam, na kojoj objavljuju svoje procjene razvoja događaja u vezi sa širenjem koronavirusa tako da je u svojoj najnovijoj objavi dao kratki osvrt i projekciju razvoja pandemije u nas i u svijetu.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

” A. Globalno

1. Vlade mnogih vodećih zemalja su toliko zaglibile u brutalne i dugačke lockdowne i stanje kolektivne histerije da je jedini način izlaska neki ‘čarobni metak’.

2. Taj čarobni metak su, naravno, cjepiva. Pri tome nije važno koliko su ona stvarno efektivna i sprječavaju li prijenos, kako su nam govorili da će biti. Bitno je samo natjerati svaku osobu na planeti da primi cjepivo, nakon čega bi političari mogli proglasiti pobjedu kroz strategiju ‘lockdownom do cjepiva’.

3. Preko ljeta je epidemija sezonalno pala, a sada ju dižu sezonalnost i varijanta delta, uglavnom zbog proboja kroz cijepljene – za što se okrivljuju necijepljeni! Simbol ‘pobjede’ postaju propusnice, iako je svima jasno da i cijepljeni šire zarazu. Zanimljivo je da se i najveći oštromjeraški umovi pri tome gube i, iako su prije bili za ‘zero covid’ sada se oslanjaju na ‘vjerojatnosti’. Recimo, ‘možemo u bolnice puštati cijepljene bez kontrole jer je *vjerojatnost* da su zarazni 50% manja’. Koja je točno razlika ako je u zatvorenom prostoru 3 umjesto 6 zaraženih osoba – vidjeli smo da i jedan zaraženi može zaraziti skoro sve u zatvorenom prostoru (knjižnica Ivanić Grad)? Evidentno, značaj propusnica u narativu ove strategije je važniji od zdravlja ljudi.[opis većim dijelom preuzet iz sjajnog članka Sebastiana Rushwortha, prvi komentar]

4. Pandemijski marketing, naravno, ima problem, jer je djelovanje cjepiva značajno slabije nego se očekivalo, slučajevi Izraela, UK i nekih drugih zemalja su jako uznemirujući, pa se intenzivno gura treća, najavljuje 4., 5. i 6. doza … ali to već nailazi na otpor ljudi. Pogledajte i post u drugom komentaru. Nova fronta koju otvaraju je cijepljenje djece, iako je to mnogima potpuno apsurdno jer i cijepljeni šire zarazu, a ova bolest je za djecu vrlo malo opasna, u rangu gripe ili čak i manje. Marketingaši kažu da se ‘djeca cijepe i protiv gripe’ ali to nije istina, vrlo malo se cijepe, a cjepivo je vrlo male efektivnosti, pogledajte u komentaru.

5. Razumnije ili pragmatičnije zemlje, *nakon što su cijepile dovoljno starijih* gdje se događaju skoro sve smrti, a pokazalo se da cjepivo značajno smanjuje smrtnost, ukidaju sve mjere. Primjerice Danska, Švedska i UK. U Norveškoj se promijenila vlast vjerojatno baš zbog dugih ‘mjera’ i nova vlast bez hipoteke dugih mjera, je najprije ukinula sve mjere.Njemačka, razne države SAD, Italija, Austrija, Francuska … su u puno težoj političkoj situaciji izlaza iz ‘mjera’.

B. Hrvatska

1. Vlada nema toliko problema s relaksacijom i normalizacijom situacije jer se nije ni zabila u histerični teror locdkownon – u drugom i trećem valu smo imali (uz Švedsku) najslabije mjere u EU. Relaksacija je najavljena, zanimljivo ovdje uz potpunu podršku Predsjednika Milanovića.

2. Strateški gledano, na razini epidemijske poliitke, agresivni oštromjeraši koji su zamalo, uz pomoć njima sklonih medija, uspjeli isposlovati lockdown (Rudan, Štagljar, Ban, Đikić, Klepac, Ambriović Ristov …) izgubili su davno svaki utjecaj u Stožeru, a nakon što su shvaitli da i javnost slabo reagira na njihovo agitiranje (razotkriveni su), potpuno su se povukli. Od Apelista, istupaju samo još ovi manje važni, kao Čičin Šain i Kolarić, uglavnom kao promocija vlastite ‘stručnosti’, odnosno pranja svog lika, uglavnom se više ne petljaju u epidemiologiju i epidemiološki odgovor.Vlada vrlo sigurno manje-više potpuno plovi putevima Pandemijskog realizma.

3. Vlada je naravno:- pod pritiskom očekivanja iz EU, mora ‘nešto raditi’ u skladu s glavnim narativom (kao što je rekao Milanović: ‘da ne ispadnemo divljaci’), a i – u strahu da zaista ne napravi nešto krivo, ili – da naprosto ne bude optužena za ‘nepotrebne smrti’, – te pod pritiskom domaćih pandemijskih marketingaša iz ‘sustava’ (iduća točka)- te svjesna da nismo u skroz komotnoj poziciji kao Danska koja je cijepila sve starije od 50, pa Vlada više ondje nema odgovornosti (ili ako jesmo, zbog veće prirodne imunosti, da dio javnosti to neće tako percipirati)pa drži ili uvodi neke mjere, najviše sporna (i pogrešna!) je odluka o propusnicama za bolnice.

Mislim da ovdje zalazimo u područje političkih očekivanja. Mislim da je svima jasno da je uloga propusnica prvenstveno pritisak na cijepljenje. Nesmotreno je najavljena odluka o propusnicama u zdravstvu i socijali (rad Pandemijskog marketinga kroz ‘struku’ iznutra), valjda je procijenjeno da ‘nema nazad’, pa je odluka zadržana, iako relaksirana. No, odmah je najavljeno da se neće uvoditi propusnice u drugim kontekstima – što odaje smjer kojim se ide.

4. Što se tiče cijepljenja i mjera, valjda je svima jasno da se sa samog vrha upozorava da je većina smrti među najstarijima, da je važno cijepiti starije – evidentno nema jakog pritiska na širi obuhvat, pogotovo djecu, u što pandemijski marketingaši ulažu puno napora. Oko treće doze nema drame. Budući da se udio smrti u starijima od 80 povećao, sada sa 40% na čak 50%, a oni su vrlo malo obuhvaćeni cijepljenjem (tek oko 50%), očekujem veći pritisak ako epidemija nastavi značajnjie rasti.

5. Osim ovih oštromjeraša na strateškoj razini koji su ‘pometeni’ (sjtetite se, Rudan je vjerojatno bio i najmoćniji čovjek u zemlji sa svojim guranjem vuhanskog modela, sada ga javno nema nigdje), postoji i puno ‘struke’ na izvršnoj razini, s kojima ‘politika’ ili živi u suživotu ili ih i ne kontrolira, i odatle niz promašenih taktičkih odluka. Ali evo kao što vidite, masovno i profitabilno testiranje djece je sasječeno u korijenu, i promislite – ako ste npr. ministar obrazovanja i cijela ‘struka’ predloži neke epidemiološke mjere, ne možeš tek tako to pregaziti, moraš s njima nekako ući u pregovore, maknuti neke, ostaviti neke i tako dalje. Ne zaboravite da je ‘struka’ uporno slala cijele razrede u samoizolaciju suprotno naputcima MZO.

6. Oštomjeršku stranu (bez ikakve poruge, samo konstatacija) drži nekoliko zaista drugorazrednih znanstvenika ili potpuno paradoksalnih likova (kao Ceca, Nindža …), te nekoliko ‘influensera’ – ovi glavni su se zaista povukli i neki od njih rade iz sjene s tim influenserima, i oni u biti i ne znaju što više zagovaraju (osim cijepljenja djece, a svi koji nisu za to su ‘antivakseri’) ali se opsesivno bave difamacijama Gordan Lauca i mene. To je koliko iz egomanije, toliko iz nade da će se ipak vratiti, ili bar da ‘budu svi isti’, ‘nitko nije bio u pravu’.Time vrlo jasno priznaju:- da je njiihova struja potpuno poražena, Vlada i narod misle drugačije- da smatraju Gordana i mene glavnim razlozima svog poraza, hvala im!

7. Epidemija će nastaviti rasti, ali hospitalizacije i smrtnosti se relativno smanjuju. Ako ostane nekako ovako slično (nisam napravio novi model – možda je najbolje da ovaj povijesni ‘run’ u 4. valu ostane neko vrjeme 🙂 … u komentaru) doći će do daljnje relaksacije. Ako ne, bit će drugačije, ali i dalje 100% sigurno Hrvatska ostaje među najrazumnijim zemljama u EU u smislu mjera i pritiska na građane.” napisao je Nenad Bakić.

Crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button