Domovina

UŽIVO Aktualno prijepodne: Vidović Krišto optužila Jandrokovića za korupciju, bahati Jandroković je izbacio iz sabornice

Hrvatski sabor danas nastavlja rad aktualnim prijepodnevom koje se trebalo održati na početku jesenskog zasjedanja prije dva tjedna ali je odgođeno zbog zaraze koronavirusom premijera Andreja Plenkovića.

10.20

Sabina Glasovac (SDP) pozvala je povredu Poslovnika ustvrdivši da je premijer održao politički govor i bezobrazno izbjegavao odgovor, na što je Jandroković rekao da nije propisano što ni kako predstavnik Vlade mora odgovoriti na zastupnička pitanja. Katarina Peović (RF) optužila je Plenkovića za omalovažavanje cijelog hrvatskog naroda i manipuliranje statističkim podacima, ustvrdivši da imamo jednu od najnižih stopa zaposlenosti u Europi te da je naša prosječna plaća bijedna, na što joj je Jandroković dao opomenu rekavši da nije bilo povrede Poslovnika.

– Nema propisa kako se odgovara. Mogao je govoriti u te četiri minute što god je htio, i onda zastupnik ima mogućnost komentara, rekao je Jandroković.

Arsen Bauk (SDP) rekao je da Plenković vidi tko mu postavlja pitanja, ode na Google i vidi što je taj govorio pa onda bez obzira na pitanje govori po svome.

– Pa predlažem da sljedeći put umjesto premijera dođe Google ili da jednostavno snimi video kad vidi tko mu postavlja pitanje, rekao je Bauk, koji je također dobio opomenu.

10.00
Siniša Hajdaš Dončić (SDP) pitao je premijera Andreja Plenkovića zašto se uvijek netko tko je član njegove stranke nađe s prstima u kriminalu, referirajući se na afere u koje su bili umiješani HDZ-ovci.

Plenković je uzvratio kritiziranjem SDP-a zbog izbacivanja članova iz stranke ironično mu čestitajući. Zatim je rekao da borba korupcije podrazumijeva nezavisan, samostalan i nepristran rad policije, USKOK-a i DORH-a.

– Ne vodimo računa o tome da zovemo ministra policije ili ravnatelja policije ili državnu odvjetnicu – “‘Ajde dođite malo na briefing da čujemo što se to zbiva u tajnim izvidima pa da javimo možda nekom našem poznatom” – kao što ste vi vjerojatno činili – “‘Aj pusti njega”. Toga nema, rekao je Plenković.

Hajdaš Dončić rekao je da je zadovoljan kako Plenković prati SDP, ali da nije dovoljno inovativan te da se reciklira – “Ali bit će bolje, Andrej”.

Rekao je da se kriminal ne događa sam po sebi, već kada netko dopusti da osobe koje imaju takve sklonosti dođu u određene agencije ili ustanove.

9.45

Miro Bulj (Most) pozvao je povredu Poslovnika i rekao da je sjednice besmislena te da se nakon “neviđene pljačke” u Ini jedino trebalo raspravljati o ostavci Vlade i samoraspuštanju Sabora, nakon čega je dobio dvije opomene jer po predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću nije bilo povrede Poslovnika.

Karolina Vidović Krišto (NZ) također je pozvala povredu Poslovnika rekavši da je još u prosincu uputila dopis da je Danijel Žamboki, donedavni predsjednik Upravnog vijeća HERA-e, krivotvorio svoj životopis, a da Jandroković nije reagirao i nije uvrstio točku u dnevni red. Dobila je tri opomene i izgubila pravo govora.

– Završit ćete kao vaš idol Sanader jer kršite zakon. Ovo nije Sjeverna Koreja, već Hrvatska, rekla mu je Vidović Krišto, zbog čega joj je Jandroković odredio napuštanje sabornice.

Potom je reagirao i Bulj, koji je zbog toga dobio treću opomenu.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button