ZanimljivostiSvijet

Ruska protutenkovska raketa za najmodernije borbene helikoptere i dronove

Ruska raketa može onesposobiti najsuvremeniji tenk. Bit će to jedna od najpreciznijih vrsta oružja koje ruska vojska s nestrpljenjem očekuje.

Koncern “Kalašnjikov” predstavio je novu protutenkovsku raketu “Vihor-1” (“Vihrʹ-1”) na vojnoj izložbi “Armija 2021” krajem kolovoza u Podmoskovlju.

Ovaj projektil ima zadatak anulirati mogućnosti svih najmodernijih kompleta tenkovske oklopne zaštite, tako da je ovo idealno oružje za uništavanje teško oklopljenih vozila u svakom eventualnom ratu 21. stoljeća.

Ruska protutenkovska raketa za najmodernije borbene helikoptere i dronove
crodex.net
Vođena raketa 9-A-4172K “Vihor-1”, Međunarodni vojno-tehnički sajam naoružanja i vojne tehnike “Armija-2020”.
Vitalij Kuzmin

“Vihor-1” modernizirana je verzija protutenkovskih raketa koje su ranije napravljene u Rusiji. Inženjeri jedne kompanije-kćeri koncerna “Kalašnjikov”, koja se specijalizira na helikopterskim projektilima, uspoređuju ovo oružje s raketom “Ataka”, koja je njegov direktni ekvivalent, i kažu da novi projektil ima veći domet i vatrenu moć u usporedbi s protutenkovskim raketama koje su prisutne na ruskom tržištu. Nova raketa ima domet 10 kilometara (gotovo dvostruko više nego “Ataka”) i napravljena je da probija čak i komplet aktivnog oklopa tenkova “Abrams”.

“To može biti postignuto zato što su na jednu raketu postavljene dvije bojeve glave. Drugim riječima, raketa eksplodira dva puta. Prva bojeva glava uništava gornje slojeve oklopa, dok druga eksplodira jednu milisekundu kasnije i probija metal s unutrašnje strane oklopa”, objašnjava Aleksej Ram, vojni analitičar lista Izvestija.

Ovo oružje probija tenkovski oklop debeo 150 mm i uništava čak i najmodernije strojeve na tržištu oružja.

Kako će se primjenjivati “Vihor-1”?

Rusija predstavila novu protutenkovsku raketu za najmodernije borbene  helikoptere i dronove - Russia Beyond Croatia
Vođena raketa 9-A-4172K “Vihor-1”,vojno-tehnički sajam naoružanja i vojne tehnike “Armija-2020”.
Vitalij Kuzmin

Rakete su predviđene za borbene helikoptere i nedavno napravljene dronove. Ruska vojska ih je testirala na borbenim helikopterima Ka-52 i napravila je specijalne modifikacije raketa “Vihor-1” za seriju helikoptera Mi-28. Ti će se projektili koristiti i u bespilotnim letjelicama, ali zasad se ne zna u kojim konkretno modelima, jer tvorci oružja ne otkrivaju detalje s testiranja.

“Nije stvar u tome je li ova raketa bolja ili lošija od ekvivalenata strane proizvodnje, nego u tome što ona znatno poboljšava karakteristike naših borbenih helikoptera. Naše prethodne protutenkovske rakete nisu bile navođene i moglo se dogoditi da ne pogode cilj. Sada naša ‘leteća konjica’ ima sredstva za precizno uništavanje tenkova pomoću jeftinih raketa”, kaže Ram.

Sada će ruski borbeni helikopteri moći lebditi u zraku iza sela ili uzvišenja i čekati neprijateljske jedinice, pa onda poletjeti, oboriti ih visokopreciznim raketama i ponovo odletjeti na sigurno mjesto.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
hr.rbth.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button