DomovinaVijesti

REJTING STRANAKA: Pad HDZ-a i veliki rast Mosta

Nova godina donijela je i nove ankete i pozicije u rejtinzima stranaka i političara. RTL  je donio prvi ovogodišnji CRO Demoskop.

Koliko su događanja krajem godine, od javnih svađa i godišnjice potresa do potpisa za referendum utjecali na rejtinge stranaka?

Ima kažnjenih, ali i onih koji su profitirali. Da su danas izbori i dalje bi prvi izbor bio HDZ koji je na čvrstih 26 posto iako i ovaj mjesec bilježe pad (bili na 27,1 posto u prosincu). SDP je i dalje daleko iza, stabilizirali su se na gotovo 17 posto (16,1 u prosincu). No gusto je u borbi za treće mjesto. 

Možemo, koji treći mjesec zaredom pada, je i dalje treći (siječanj 13,3 posto – prosinac 14,2 posto), a za vrat mu je zapuhao MOST koji na krilima, tvrde, skupljenih potpisa za referendum protiv COVID potvrda i Nacionalnog stožera stiže na 12,4 posto (prosinac 8,5 posto). To je gotovo 4 postotna poena više nego prošli mjesec, što je skok kakav se rijetko događa. Ako uzmemo u obzir da ove ankete uglavnom smanjuju rejting Mostu, lako je moguće da je Most trenutno druga stranka u Hrvatskoj.

Ostale su stranke ispod 5 posto podrškeDomovinski pokret na 3,7 posto (imali 4,9 posto u prosincu), CENTAR i FOKUS na 1,4 posto (CENTAR u prosincu bio na 1,2 posto, a FOKUS na 1,6 posto), dok je raskol u Hrvatskim suverenistima i izbacivanje Hrvoja Zekanovića zbog stavova o cijepljenju kažnjen s padom na 1,3 posto (prosinac 1,5 posto).

Najpozitivniji političar

A evo i nove ljestvice popularnosti. Vodeći na listi najpozitivnijih je i dalje predsjednik Republike Zoran Milanović koji u novu godinu ulazi s istom žestinom i retorikom te potporom petine ispitanika (siječanj 20,2 posto – prosinac 19,8 posto). Listu najnegativnijih političara i dalje drži premijer Plenković kojemu negativni trend raste (siječanj 28,6 posto – prosinac 26,1 posto), za razliku od predsjednika Milanovića kojemu postotak negativne percepcije ovaj mjesec pada (siječanj 18,7 posto – prosinac 22,4 posto).

Najnoviji rast rejtinga Mosta je komentirao saborski zastupnik Mosta Marin Miletić:

”Naša snaga je u zajedništvu. Građani su nas prepoznali ne samo kao one koji rade i imaju inicijative, ne samo kao one koji se bore protiv korupcije i nepotizma nego i kao one koji okupljaju.

Hvala svima koji su prepoznali naš trud i stali rame uz rame u borbi za slobodu i temeljna prava naših građana. Hvala dragim i poštenim Suverenistima, Domovinskom pokretu, Mislavu Kolakušiću, hvala i HSP-u, hvala Karolini Vidović Krišto, Hasanbegoviću, Škori, Zurovcu baš svima koji su prepoznali da je ovo vrijeme zajedništva, a ne podjela. Idemo jako dragi ljudi. Naše vrijeme tek dolazi.

Očistit ćemo predivnu Hrvatsku od mafije, od korupcije, nepotizma koji guši našu zemlju.” komentirao je Miletić.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button