Domovina

Prof. Pavelić dobio nepravomoćnu presudu protiv 24sata: Moraju mu platiti 30.000 kuna

Općinski sud u Novom Zagrebu donio je nepravomoćnu presudu u korist profesora Krešimira Pavelića kojeg su mainstream mediji u Hrvatskoj stavili na stup srama zbog upozorenja koje je iznio povezanih s cjepivom protiv COVID-a. Portal 24sata, prema presudi, mora prof. Paveliću platiti 30.000 kuna zbog teksta ”Evo što je sve doktor Pavelić izmislio i netočno prikazao u izlaganju o koroni i cjepivima”.

Sud kaže da su profesoru, koji se samo dan prije povukao s mjesta dekana Medicinskog fakulteta u Puli, narušili ugled i čast.

Detalji tužbe protiv novina

Pavelić je 24sata tužio jer su već u podnaslovu naveli da ”širi teorije zavjere”, dok je u članku stajalo da je ”dekan koji to nije s fakulteta koji ne postoji”. Navedeno je i da je iznio niz ”lažnih tvrdnji”, da ”manipulira podacima iz Izraela”, da ”lažno tvrdi da su cjepiva opasna”, da iznosi nesuvisle i dezinformirajuće tvrdnje, da je imao skandalozno izlaganje…

”To mi je narušilo ugled kao građanina, znanstvenika i liječnika, te u konačnici kao sveučilišnog profesora”, naveo je Pavelić u tužbi kojom je tražio 45 tisuća kuna odštete od nakladnika.

Zaključak suca

Sud u presudi, među ostalim, navodi:

„Protupravno je iznositi vrijednosne sudove u namjeri da se nekog difamira, a ne u namjeri da se u dobroj vjeri informira javnost.“

„iz razloga jer se radi o tako vrsnom znanstveniku u bitnome iz područja koje je srodno temi o kojoj je govorio i koja se tematizira u predmetnom članku, postupanje u dobroj vjeri bi bilo kada bi se njegovim iznesenim tezama suprotstavilo mišljenje stručnjaka iz područja o kojem je govorio. Suprotno tome, tuženik je putem svog novinara opremom članka difamirao tužitelja potpuno obezvrjeđujući njegovu karijeru i znanstvena postignuća, kao i znanstveni autoritet i integritet, jer čitatelju nije pružio mogućnost da se upozna s likom i djelom tužitelja pa da mu se time pruži dovoljan supstrat da bi mogao kreirati vlastiti stav o temi iz članka, a na ovaj način pisanja čitatelju se nameće određeni stav.“ – navodi Sud u presudi.

U presudi se također dodaje kako je autor članka, Marko Šnidarić, u iskazu pred Sudom naveo da se u radu na članku konzultirao s ocem liječnikom i nekim epidemiolozima, no to Sud smatra nevjerodostojnim budući da se nigdje u članku ne spominju liječnici i epidemiolozi koji bi imali drugačiji stav od dr. sc. Pavelića.

”Autor članka napisao je da se Pavelić predstavlja kao dekan fakulteta koji ne postoji, a tijekom ovog postupka utvrđeno je da fakultet postoji, te da se na njemu izvodi diplomski i preddiplomski studij sestrinstva, dok se čeka od nadležnog tijela akreditacija za studij medicine”, primjećuje sud u nepravomoćnoj presudi.

Sve je to sudac Kukavica naveo u nepravomoćnoj presudi protiv 24sata.

Novinar se izvlačio na Faktograf

Novinareva obrana u potpunosti je odbačena. Objašnjavao je da su 24sata samo prenijela dio podataka s Faktografa.

Dojam prosječnih čitatelja

”U ovom članku nisu sve informacije objavljene u dobroj vjeri. Posebno ukazujem da je tu odlučan dojam prosječnog čitatelja. Stoga je potrebno sagledati informacije iznesene u članku, ali i opremu članka koja se odnosi na naslove i podnaslove”, napisao je sudac Mate Kukavica obrazlažući nepravomoćnu presudu.

Tijekom procesa ispitano je niz Pavelićevih kolega koji su opisali na sudu da se radi o vrsnom znanstveniku iz područja molekularne biologije, medicine i onkologije, s velikim brojem rukovodećih i bitnih administrativnih funkcija u međunarodnim i domaćim znanstvenim tijelima, članstvima u znanstvenim udruženjima, specijalizacijama u inozemstvu, brojnim nagradama i priznanjima, članstvima u uredništvu i časopisima i brojnim recenziranjima za znanstvene časopise i projekte.

Pavelić je, potvrdili su, organizirao brojne međunarodne znanstvene skupove, glavni je istraživač u brojnim međunarodnim i domaćim znanstvenim projektima, autor više znanstvenih knjiga prevedenih na više jezika, urednik više znanstvenih knjiga, predavač na 98 međunarodnih i 118 domaćih znanstvenih skupova. Vodio je, svjedočili su, brojne diplomske, magistarske i doktorske radove, imao bitan utjecaj na razvoj područja specijalnosti kako u Republici Hrvatskoj tako i u svijetu, osnivač je brojnih katedri instituta, referalnih centara, te ima 288 objavljenih znanstvenih radova.

Izvor:narod.hr

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button