Ljepota i zdravlje

Prirodno smirivanje kože nakon pretjeranog izlaganja suncu

Opekline od sunca nisu nimalo ugodne, donosimo nekoliko savjeta kako prirodnim sredstvima ublažiti osjećaj pečenja, zategnutosti i svrbeža.

Najbolja zaštita od opeklina je pravilna zaštita od sunca poput korištenja kreme za lice i tijelo koja ima zaštitni faktor prilagođen tipu kože, ne pre/dug boravak na suncu osobito u vrijeme kada je ono najjače (od 10 do 17 sati, nap. a.), unos tekućine tijekom cijelog dana kako bi tijelo bilo optimalno hidratizirano. Ipak, ponekad se dogodi za “izgorimo” tijekom boravka na suncu.

prirodno
Ponekad se dogodi za “izgorimo” tijekom boravka na suncu.

Prirodni recepti za oporavak kože opečene suncem:

Hladni oblog kod bilo kojeg upalnog procesa na koži dolazi kao spas. Ako opekline od sunca nisu prejake, hladan oblog će pomoći da se oslobodi toplina koju opečena koža drži ispod površine.

Aloe vera jedan je od najpouzdanijih dostupnih prirodnih lijekova protiv opeklina. Koristila se u medicinske svrhe još u drevnoj egipatskoj i mediteranskoj kulturi najmanje nekoliko tisuća godina. Aloe vera pomaže zacjeljivanju opečene kože zahvaljujući visokom sadržaju vode, raznim antioksidansima, aminokiselinama i lipidima koji oporavljaju i hidriraju oštećenu kožu. Ako imate svjež list aloe vere, prerežite ga i iscijedite njegov gel izravno na kožu. Kod kupovine preparata s Aloa verom treba birati onaj koji ne sadrži alkohol i u kojem je navedena kao glavni sastojak.

prirodno
Ako imate svjež list aloe vere, prerežite ga i iscijedite njegov gel izravno na kožu.

Zobene pahuljice također su poznate kao odlično rješenje i pomoć jer imaju protuupalna svojstva koja pomažu ublažiti osjećaj pečenja i zategnutosti kože. Za pastu od pahuljica treba samljeti pola šalice zobenih u blenderu za hranu u fini prah ili se može koristiti zobeno brašno kojem se doda 1/4 šalice mlijeka i nekoliko žlica meda. sastojci se dobro promiješaju i nanesu na kožu te se nanesena pasta ostavi da djeluje oko 20 minuta.

Oblog od kuhanog jakog crnog ili zelenog čaja isto tako pomažu oporavku suncem opečenoj koži.

Šipkovo ulje djeluje kao antibakterijsko i protuupalno sredstvo. Nakon hlađenja kože hladnim oblogom ili oblogom od čaja, na opekline treba nježnim pokretima nanesti ulje šipka.

Kokosovo ulje također smanjuje upale nastale pretjeranim izlaganjem suncu, no treba pričekati jedan dan da se opeklina malo smiri te se prirodno kokosovo ulje nanese na opečena mjesta.

Kokosovo ulje: 7 razloga zbog kojih biste ga trebali konzumirati svaki dan  - N1
Treba pričekati jedan dan da se opeklina malo smiri te se prirodno kokosovo ulje nanese na opečena mjesta.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button