Ljepota i zdravlje

PREBOLJELI OD COVID-19 IMAJU 13 PUTA SNAŽNIJI IMUNITET OD ONIH KOJI SU SE CIJEPILI 2 PUTA

Saborski zastupnik Marin Miletić na svom facebook profilu je podijelio znanstveno istraživanje koje potvrđuje da preboljeli od Covid -19 imaju 13 puta bolji imunitet od onih koji su se cijepili 2 puta.

”DAKLE:NITKO VIŠE NE MOŽE TVRDITI DA JE CIJEPLJENJE PROTIV DELTA VARIJANTE JEDINO RJEŠENJE! PREBOLJELI, A NAS JE VIŠE OD 50% SMO SIGURNIJI 13X OD ONIH KOJI SU SE CIJEPILI 2X PFIZEROM. ” naveo je Marin Miletić u svojoj objavi.

Grupa od deset izraelskih znanstvenika objavila je tzv. preprint vrlo velikog istraživanja u kojem su usporedili prirodni imunitet nakon infekcije SARS-CoV-2 virusom u odnosu na imunitet induciran cijepljenjem („Comparing SARS-CoV-2 natural immunity to vaccine-induced immunity: reinfections versus breakthrough infections“).

Iako se radi o preprintu te stoga istraživanje još uvijek ne može služiti kao osnova za donošenje epidemioloških odluka, uvjerljivost rezultata tog istraživanja, koje je obuhvatilo vrlo veliki broj slučajeva, ukazuje kako je prirodno stečeni imunitet puno jači i dugotrajniji u odnosu na onaj stečen cijepljenjem cjepivom Pfizera/BioNTecha. To nipošto ne znači da se oni koji nisu prethodno bili inficirani SARS-CoV-2 virusom ne trebaju cijepiti.

Ovo istraživanje vrlo jasno pokazuje kako se u javnom izričaju, čak i od strane velikog broja znanstvenika, podcjenjivao prirodni imunitet kao da nije relevantan.

Zbog takvog pristupa donošene su loše odluke. Primjerice, ako se i one koji su ranije bili inficirani nagovaralo na cijepljenje, onda cjepivo nisu dovoljno brzo dobivale osobe u starijim dobnim skupinama i ljudi s kompromitiranim imunitetom. U cijelom nizu zemalja, pa tako i Hrvatskoj, cijepio se niz političara pa i znanstvenika koji su već preboljeli covid kako bi popularizirali cijepljenje.

S obzirom da je izraelskim znanstvenicima već neko vrijeme jasno kako imunitet stečen cijepljenjem značajno slabi 6-8 mjeseci nakon cijepljenja, te kod starijih i opasno pada zaštita od teških ishoda bolesti, odlučili su usporediti tri skupine ljudi: 1) osobe koje nisu bile inficirane, a cijepljene su s dvije doze Pfizera 2) osobe koje su bile inficirane SARS-CoV-2 virusom i nisu se cijepile te 3) ranije inficirane koji su se cijepili jednom dozom. Primijenili su tri različita modela kako bi procijenili učestalost četiri različita ishoda u tri odabrane skupine: infekciju SARS-CoV-2 virusom, simptomatsku bolest, hospitalizacije zbog COVID-19 bolesti i smrti. Proučili su podatke o infekcijama i cijepljenjima iz siječnja i veljače, a kao follow-up razdoblje uzeli su 1. lipnja do 14. kolovoza, što je vrlo bitno jer je tada u Izraelu delta soj već postao potpuno dominantan te je uzrokovao nagli rast slučajeva među cijepljenima.

Rezultati te analize bili su iznenađujući: Oni koji su cijepljeni, a nisu ranije inficirani (skupina 1) imali su 13,6 puta višu šansu inficirati se delta varijantom nego oni koji su bili inficirani (skupina 2). Vrlo značajni povećani rizik cijepljeni su imali i u odnosu na one koje su stekli imunitet prirodnim putem i za simptomatske oblike bolesti.

Uz to, izraelski znanstvenici utvrdili su da je prirodno stečeni imunitet puno dugotrajniji. Uzeli su podatke o inficiranima sve od ožujka 2020. do veljače 2021., pa uzeli isto follow-up razdoblje, te utvrdili da cijepljeni s dvije doze imaju 5,96 puta viši rizik infekcije te 7,13 puta viši rizik simptomatske bolesti.

Drugim riječima, izraelski znanstvenici iznijeli su vrlo čvrste dokaze kako prirodni imunitet kad je u pitanju infekcija delta sojem SARS-CoV-2 virusa štiti puno jače i duže nego Pfizerovo cjepivo.

Navedeno istraživanje možete pogledati ovdje.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button