Domovina

Pravobraniteljica za djecu potvrdila je da ona doista želi izbaciti svetog Nikolu i božićne priredbe iz škola i vrtića.

Pravobraniteljica za djecu potvrdila je da ona doista želi izbaciti svetog Nikolu i božićne priredbe iz škola i vrtića.

“Što se tiče sudjelovanja učenika u vjerskim sadržajima (molitve, blagoslovi) prilikom obilježavanja Dana zahvalnosti za plodove zemlje (Dana kruha), te drugih sličnih priredbi i svečanosti, očekivanje od učenika, dovođenje u položaj učenika ili obvezivanje učenika da sudjeluju u vjerskim sadržajima, uključujući i one koji nisu vjernici ili su pripadnici drugih vjeroispovijedi ukazuje na njihovu diskriminaciju po osnovi vjere i/ili uvjerenja”, smatra Pirnat Dragičević.

“U više navrata ukazivali smo na naše načelno stajalište da očekivanje odgojno-obrazovnih ustanova da će djeca koja nisu vjernici i/ili koji ne žele sudjelovati u vjerskim sadržajima, pristati na te sadržaje, u nedostatku drugačijeg sadržaja, može značiti nepoznavanje potreba, osjećaja i prava djece i nerazumijevanje obveze da se svakom djetetu zajamči ravnopravan položaj u sustavu odgoja i obrazovanja”, poručila je.

Time se djeci, nastavlja, u najmanju ruku, šalje zbunjujuća poruka “iz koje će ona teško iščitati da su u njihovoj školi, odnosno u društvu, svi ljudi jednakopravni i jednako vrijedni neovisno o svojoj vjeri i svjetonazoru”. “Smatramo da je u školi važno isticati važnost znanja, učenja i sadržaja koji su doista svima zajednički te da je za učenike vjernike ovakve vjerske sadržaje bolje organizirati u crkvi, odnosno u vjerskim objektima ili na nastavi vjeronauka”, navode u Uredu pravobraniteljicu i zaključuju:

“Na školskoj priredbi ili drugoj sličnoj aktivnosti, gdje se očekuje sudjelovanje sve djece, potrebno je graditi zajedništvo učenika, nastavnika i roditelja u ostvarivanju zadaća odgoja i obrazovanja”. Podsjetimo, isto je pravobraniteljica navela u svom godišnjem “Izvješću o radu pravobraniteljice za djecu” za 2023. godinu, a temeljem čega su i krenule prozivke iz Mosta o čemu smo već pisali.

Žalosno je da su njeno izvješće podržale dvije stranke koje sebe nazivaju demokršćanskim , HDZ i Domovinski pokret. Za HDZ nas ne čudi. Nema toliko velike svetinje a da je HDZ-ovac nije spreman jeftino prodati ali iako nismo imali nekih iluzija ili uvjerenja da će DP išta konkretno napraviti za hrvatsku stvar osim kozmetičkih nanosa, ovo nas je ipak frapiralo. Iskreno se nadamo da izvješće nisu ni pročitali(koliko god to sramotno bilo) i da će nakon ovih izjava tražiti smjenu pravobraniteljice Pirnat Dragičević.

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button