Povijest

(VIDEO) 30. listopada 1992. Ante Prkačin – Pomoć Jajcu koje su napadali četnici spriječila je bošnjačka Armija BiH!

General HOS-a Ante Prkačin tvrdi da HOS-ove postrojbe, u kojima je bio veliki dio muslimana iz Tuzle i Podrinja sa preko 500 bojovnika spremnih na život i smrt, nisu propuštene prema Jajcu od strane Armije BiH. Jajce su opkolili Srbi, a bošnjačka Armija BiH time je pomogla pad grada u ruke Srba.

Prkačin otkriva i nepoznatu destruktivnu ulogu Alije Izetbegovića i bošnjačkog vodstva podrivanja zajedničke borbe Hrvata i muslimana protiv agresije Srbije, kao i današnje loše politike Bošnjaka prema Hrvatima. On tvrdi da su budućnost Bosne i Hercegovine uništile bošnjačke političke elite, a cilj im je bio i “da mladi Bošnjaci zamrze Hrvate” (min 11:00 nadalje).

Na današnji dan 1992. za pad Jajca i glasnogovornik HVO Božo Raić optužio je ekstremne muslimanske snage koje su spriječile da pojačanje HVO-a stigne u Jajce na vrijeme.

Premda je trajala grčevita borba za Jajce, muslimani su listopada 1992. poduzeli masovna razoružavanja pripadnika HVO-a u Novom Travniku i Zenici. Dana 20. listopada 1992., kada je Jajce bilo na izdisaju, jugozapadno od Zenice, kod Ahmića, pripadnici tzv. Armije BiH po nalogu Envera Hadžihasanovića, zapovjednika 3. korpusa tzv. Armije BiH blokirali su glavnu prometnicu i odbili propustiti pripadnike HVO-a na putu za prijeko potrebnu obranu jajačkog prolaza i Jajca koje se još borilo.

Bilo je jasno je Armija BiH želi pad Jajca, da zaista planira ofenzive protiv HVO-a i podjelu Središnje Bosne na enklave. I padom Jajca i napadom na HVO u Srednjoj Bosni, trebalo je prema planovima velikobošnjačkih vođa, a prvenstveno islamista Alije Izetbegovića, zbrisati Hrvate iz Bosne.

I danas dolaze iz bošnjačkih pera laži da je Jajce palo 20. listopada. Dolazilo je iz redova ABiH, a optužbe idu tako daleko da optužuju čak HVO Jajce da je “izdao grad”. Istina je da je HVO slao vojsku da brani Jajce, što potvrđuje na donjem videu i general HOS-a Ante Prkačin. Muslimani kod Bugojna i Vakufa nisu im dali da prođu prema Jajcu. Također su blokirali pojačanje koje je išlo iz Busovače za Jajce. A U Travniku su muslimani ubili zapovjednika HVO-a iz Jajca. Već 25. listopada Srbi su svojim vojnicima dijelili odlikovanja za “oslobođenje” Jajca.

Pad Jajca smatra se jednim od uzroka bošnjačko-hrvatskog sukoba u BiH, ali pad Jajca nije prvi uzrok. Već oko polovice listopada 1992. godine datiraju prvi ozbiljniji sukobi između HVO-a i Armije BiH. Glavnina HVO-a bila je u Jajcu i branila ga od srpske agresije, a u susjednoj viteškoj općini sukobljavaju se HVO i muslimansko-bošnjačka Armija BiH. Muslimansko-bošnjačke vlasti nisu dopuštale da se šalje pomoć braniteljima Jajca. Odvijanje događaja u budućnosti pokazali su razloge.

Borbu Hrvata u Jajcu muslimani su iskoristili kao mogućnost za osvajanje cijele Lašvanske doline.

Osvojeni grad srpske su snage porušile, opljačkale, sve crkve uništile, sravnile povijesno svetište i crkvu sv. Ive u Podmilačju. Grad je opustio, ostao potpuno zapušten. Hrvatske su snage oslobodile Jajce tri godine poslije, 13. rujna 1995. godine.

Ratni načelnik HOS-a  Ante Prkačin o zaustavljanju proboja prema Jajcu od stane Armije BIH i uništenju Bosne i Hercegovine od političkih elita Bošnjaka:

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
narod.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button